ALBLASSERDAM – Burgemeester Blase van Alblasserdam wordt vrijdag 25 maart voor één dag marktkoopman op zijn geboortegrond, Eindhoven. Het initiatief voor deze actie komt van de marktkooplieden Pierre de Wit (Bakkerij Stoepje) en Arie Slagboom (de Olienoot). De Wit kwam via twitter in contact met de schrijvende burgemeester en was getroffen door het boek. Arie Slagboom is als Alblasserdammer werkzaam op de markt in Eindhoven; bij burgemeester Blase is dit exact andersom.

Slagboom zal met zijn notenkraam de burgemeester in de ochtend ophalen bij het Alblasserdams gemeentehuis en samen rijden zij naar de Gerarduspleinmarkt. Daar verloten alle 55 marktkooplieden een door Blase gesigneerd exemplaar van het boek ‘In Statu Nascendi’. De waarde van de 55 boeken, ongeveer € 800, wordt geschonken en overhandigd aan een goed doel, dat ter plekke bekend wordt gemaakt.

Blase is geboren in de Stratumse Primulastraat, die uitkomt op het Gerardusplein. Deze buurt vormt het decor voor de eerste hoofdstukken van zijn boek, dat voor een groot deel autobiografisch is. Blase keert derhalve terug naar de marktplaats van zijn jeugd. De hele middag wordt omlijst door muzikant-zanger Irivine (twitter-contact van Pierre de Wit). Er is een koffie- en thee hoek en uitgever Publiera is aanwezig voor boekverkoop.

In Statu Nascendi is een multimediale belevingsroman. Talloze links in het boek – die verwijzen naar originele foto’s en filmpjes – tonen kenmerkende plaatsen en gebeurtenissen, onder meer in het Eindhoven van de afgelopen halve eeuw.  In Statu Nascendi is een aangrijpende familiegeschiedenis. Het volgt de bewogen levens van twee broers in de afgelopen halve eeuw. De jongens groeien samen op in Eindhoven, maar hun volwassenheid verschilt hemelsbreed. Chris raakt onder invloed van verdovende middelen, zwerft rond in zijn verwarde geest en slijt zijn dagen binnen de poorten van psychiatrisch ziekenhuis de Grote Beek (het oude RPI). Bernard volgt zijn verliefde hart naar Frankrijk, is succesvol als ondernemer en met zijn vernieuwende ideeën geeft hij stem aan de jonge Franse generatie. Hoe kunnen de levens van deze twee mannen zo verschillend zijn? Is het een brute speling van het lot? Of ligt de oorzaak in het bizarre geheim van hun ouders, dat zich in de loop van hun leven ontvouwt?

De auteur, Bert Blase, momenteel burgemeester van de gemeente Alblasserdam, is geboren (in 1959) en getogen in Eindhoven, Stratum. Hij doorliep onder meer de jeugdopleiding van EVV Eindhoven en speelde enkele wedstrijden betaald in het tweede team – in de jaren dat het eerste elftal naar de eredivisie promoveerde. De broer van de auteur woont in De Grote Beek.

Citaten / De eerste woorden van het boek: “Eindhoven zal wezen, Eindhoven zal zijn…”, zijn bekende klanken in de oren van de sportminnende Eindhovenaar. En even verderop lezen we: “Ik ben opgegroeid in Stratum, Eindhoven-Zuid. Het gebied van de Aalsterweg, het Gerardusplein en de Floralaan. Mijn ouders zijn in de jaren vijftig hier naartoe verhuisd onder invloed van de expansie van Philips. Veel jonge echtparen hebben om die reden in die jaren de oversteek van boven naar beneden de rivieren gemaakt. Dat is wennen natuurlijk. Dorpen en steden vol Rooms-katholieken. En kinderen die opgroeien met een zachte ‘g’.”