NIEUW-LEKKERLAND – De drie pubers die in december werden aangehouden op verdenking van grove vernielingen in Nieuw-Lekkerland waarbij naar schatting van de politie veertig auto’s werden gesloopt, zijn maandag 14 maart voor de Dordtse rechtbank veroordeeld tot werkstraffen. Zowel de 17-jarige jongen en het 16-jarige meisje uit Nieuw-Lekkerland als de 15-jarige jongen uit Streefkerk betuigden spijt. Verder bleek dat de twee jongens met nog meer vrienden ook nog geld hadden gestolen tijdens een inbraak bij het Lekkerlandse Jeugdhonk.

De zaak vond achter gesloten deuren plaats. Dit omdat de drie betrokkenen nog kinderen zijn. De persrechter vertelde na afloop hoe rechter heeft gestraft: “De twee jongens hebben een werkstraf van 150 uur opgelegd gekregen. Hiervan is 50 uur voorwaardelijk, met een proeftijd van een jaar. Het meisje kreeg een iets lichtere straf. Zij kreeg 120 uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijke met een proeftijd van een jaar. Hierin is meegewogen dat de drie, nadat de zaak werd ontdekt, huisarrest van hun ouders opgelegd hebben gekregen. Dat arrest heeft tot de zitting geduurd,” aldus de persrechter.

26 aangiftes
In het totaal kwamen er 26 aangiftes binnen bij de politie. De vernielingen vonden plaats in de omgeving van de Venuslaan, Planetenlaan en de Uranusstraat tussen 01.00 uur en 04.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag 11 december. Er werden ruiten van auto’s vernield met onder andere bloembakken en er werden spiegels gesloopt. Ook werden ruiten van twee bushokjes en van twee scholen vernield.

Reden
Waarom de vernielingen werden gepleegd is nog steeds niet bekend. In ieder geval was het niet naar aanleiding van een film en ook niet na het spelen van een computer spel. Wel werd duidelijk dat de 17-jarige jongen persoonlijke problemen heeft. Tijdens de bewuste nacht, waarbij de jongen uit Streefkerk bij de Lekkerlander sliep, heeft hij het voortouw genomen. De anderen deden mee. De drie hadden nog geen strafblad en komen uit een goed nest.”

Zelf betalen
De ontstane schade willen de drie jongeren zelf gaan betalen met bijbaantjes. Het schadebedrag is nog niet volledig bekend, maar het loopt in de enkele duizenden euro’s.

Deel dit bericht via...