ALBLASSERDAM – De 25e editie van de wereldberoemde wielerwedstrijd Ster Elektrotoer, waar meer dan tien Worldtour ploegen aan meedoen, start ‘waarschijnlijk’ woensdag 15 juni dit jaar met een proloog in Alblasserdam. Vijf dagen later is de finish in Etten-Leur. Hoewel de vergunning, die door de gemeente Alblasserdam voor het evenement moet worden afgegeven, er nog niet is, gaat Ster Elektrotoer-voorzitter Huub Snoeks er vanuit dat de start in Alblasserdam is. “Het is nog niet definitief, maar het enthousiasme in Alblasserdam is groot. We verwachten de vergunning binnen nu en twee weken binnen te hebben.”

De gemeente Alblasserdam is wat minder zeker van de zaak: “Het onderzoek loopt nog. Het is nog niet zeker of de Elektrotoer in Alblasserdam start,” zo laat communicatieadviseur Wendy Hermans weten.

De afgelopen jaren was Gemert het decor voor de start van deze Nederlandse  UCI 2.1 ronde maar kreeg het voor aankomend jaar financieel niet rond. Het is de eerste keer dat de voorbereidingskoers op de nationale kampioenschappen en de Tour de France boven de rivieren komt. Door de komst van verzekeraar ZLM als nieuwe hoofdsponsor van de toer, heet de op één na grootste wielermeerdaagse van ons land voortaan ‘Ster ZLM Toer’. De deelnemende ploegen komen ondermeer uit België, Denemarken, Engeland, Nederland, Rusland, Spanje en de Verenigde Staten.

Etappeschema 2011
15 juni Alblasserdam (Proloog) 6,8 km
16 juni Eindhoven – Sittard/Geleen 188 km
17 juni Schimmert – Schimmert 178 km
18 juni Verviers – La Gileppe 185 km
19 juni Etten-Leur – Etten-Leur 191 km

De volgende ploegen zullen deelnemen aan de Ster ZLM Toer 2011:

1. Omega Pharma – Lotto BEL (Protour)
2. Quick Step BEL (Protour)
3. Sky Pro Cycling GBR (Protour)
4. Luxembourg Pro Cycling Project LUX (Protour)
5. Rabobank NED (Protour)
6. Vacansoleil – DCM NED (Protour)
7. Garmin-Cervelo USA (Protour)
8. Team HTC – Highroad USA (Protour)
9. Team Katusha RUS (Protour)
10. Saxo Bank – Sungard DEN (Protour)
11. Landbouwkrediet-Colnago BEL (Pro continental)
12. Topsport Vlaanderen – Mercator BEL (Pro continental)
13. Skil-Shimano NED (Pro continental)
14. Team NetApp GER (Pro continental)
15. Caja Rural ESP  (Pro continental)
16. Cycling Team Jo Piels NED (Continental)
17. De Rijke NED (Continental)

De foto bij dit artikel is gemaakt tijdens de Wielerronde tijdens de Paardenmarkt van 28 juli 2010 in Alblasserdam. Hieronder nog enkele beelden van die jaarlijkse toer.