ALBLASSERDAM – Rijschoolhouder Eric de Man uit Alblasserdam is begin dit jaar Autorijschool Alblasserwaard in het Damdorp gestart. Daarvoor had hij zeven jaar lang een school in Dordrecht. Eric beschikt in zijn woning aan de Johan de Wittstraat over een eigen theorielokaal en bevordert met het lesgeven de slagingskansen van zijn leerlingen. De lesruimte is uitgerust met een beamer, een whiteboard en posters van verkeersborden. Er is per les ruimte voor elf leerlingen.

Eric hoorde vaak van leerlingen: “Ik heb wel theorieboeken gekocht, maar ik kom niet aan leren toe.” Hij begrijpt dat wel. “Er is disci­pline voor nodig. Daar komt bij dat je begeleiding mist als je met een theo­rieboek en cd-rom gaat leren. Leerlin­gen die bij mij praktijklessen volgen, denken bij theorielessen aan school. Maar dit is niet zoals op school; het kan ook gezellig zijn. En meer dan vijftig procent van de leerlingen zakt de eer­ste keer voor het theorie-examen. Er is dus zeker behoefte aan om het anders te doen.”

Zeventien jaar en al rijden
Een belangrijke verandering in regel­geving is dat vanaf komende zomer ook zeventienjarigen al rijles mogen volgen en mogen afrijden. “In Groot-Brittannië kon dat al langer en daar bleek: hoe jonger je met lessen begint, hoe kleiner de kans op ongelukken. Jongeren die een rijbewijs hebben en nog geen achttien zijn, moeten wel met een begeleider rijden. Je mag maximaal vijf mensen aanwijzen als begeleider, die krijgen dan een pasje.”

Veertien lessen
Werken met jonge mensen bezorgt Eric veel plezier. Toen hij in 1992 met een rijschool in Dordrecht begon, was hij de jongste rijschoolhouder in de stad. “Ik was nauwelijks ouder dan mijn leerlingen.” Hij had zijn eigen rijbewijs na veertien lessen behaald, terwijl het gemiddelde aantal op 35 lessen ligt. “Ik was heel gemotiveerd, want ik wilde mijn rijschool starten.”

Niet snel boos
De vrijheid van het eigen baas zijn en het lesgeven in een vaardigheid ‘waar iedereen mee te maken heeft’ beviel Eric goed. Vandaar dat hij na een carrièreswitch in 1998 eind vorig jaar toch weer voor het vak koos. Zijn kracht is dat hij altijd rustig blijft. “Ik word niet snel boos. Daar raakt een leerling alleen maar gestrest van.”

Meer informatie over de rijschool en contactgegevens zijn te vinden op www.autorijschoolalblasserwaard.nl. Eric is te bereiken op het nummer 06-230.160.93.

Foto en tekst: Anne-Marie Hoekstra.