ALBLASSERDAM – Als de 7-jarige hond van Petra Wijninga uit Alblasserdam niet zo’n ‘schrokker’ was geweest, had de Golden Retriever waarschijnlijk niet meer in leven geweest. Dat stelt de bazin van het dier. De hond at namelijk tijdens het uitlaten op een grasstrook langs de Groene Zoom wat brood of vlees waarin stukken glas ‘verstopt’ zaten. Het glas kwam in de maag en darmen van het dier terecht. Woensdagochtend 9 maart kotste ‘Dutchy’ een deel van de scherven weer uit. De rest kwam via de ontlasting naar buiten. Wonder boven wonder liep de hond geen snijwonden op. Petra vermoedt dat het om een bewuste actie van een hondenhater gaat.

“Dutchy eet uit zichzelf echt geen glas op. Ik heb dus het vermoeden dat iemand bewust de scherven in het eten heeft gestopt en op het grasveld langs de Groene Zoom, dat ook wel het Singelpad wordt genoemd, heeft gegooid,” vertelt een geschrokken Wijninga. Volgens haar zou het goed kunnen dat iemand een hekel aan haar honden heeft: “Ik heb springerige honden en als ik ze in het losloopgebied niet aangelijnd heb, ontstaat er wel eens een akkefietje.”

Paniek
Petra deed de ontdekking van het glas woensdagochtend. “De hond had gekotst en daar zaten stukken glas in. Ik raakte helemaal in paniek. Voor mij zijn onze honden heel belangrijk. Het is niet meer zoals vroeger dat een hond op het erf rondloopt. Ze maken tegenwoordig deel uit van het gezin. Het zijn eigenlijk m’n kinderen. Gelukkig hield Dutchy geen verwondingen aan de stukken glas over. De hond heeft heel veel geluk gehad, want hij schrokt altijd zijn eten. Hij slikt dingen dus heel door. Als hij op het glas was gaan kauwen, had het waarschijnlijk heel anders afgelopen.”

De scherven die de hond had ingeslikt...

Aangifte
Na de ontdekking heeft de Alblasserdamse direct aangifte gedaan bij de politie. “Zo’n laffe daad moet worden gestraft,” vindt ze. “Ik heb ook gevraagd of de politie van het voorval een persbericht wil maken. Ik wil namelijk dat alle hondenbezitters alert zijn. Het mag niet nog een keer gebeuren!”

De politie heeft laten weten nog even te wachten met een persbericht omdat het om slechts één geval gaat. Wanneer meer gevallen van glas in voedsel worden ontdekt, wordt alsnog een bericht gemaakt.