ALBLASSERDAM – In het kader van de Boekenweek die plaatsvindt van 16 t/m 26 maart,  organiseren de Bibliotheek A tot Z en de Historische Vereniging West-Alblasserwaard activiteiten rondom de historie van Alblasserdam. Geïnteresseerden zijn op woensdag 23 maart van 10.00 – 12.00 uur welkom een bezoekje te brengen aan de bibliotheekvestiging Alblasserdam. Onder de noemer Alblasserdam Toen en Nu wordt filmmateriaal vertoond en het boek Alblasserdamse winkels en bedrijven in vroeger jaren besproken.

Het CV van Alblasserdam
Alblasserdam toen en nu is een Boekenweekactiviteit van de Bibliotheek A tot Z. Onder het motto van de Boekenweek 2011, Curriculum Vitae, vertellen twee leden van de Historische Vereniging, Arend de Jong en Gerrit Woudenberg, het levensverhaal van Alblasserdam. Deze vereniging zet zich sinds 1981 in voor het bevorderen van de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis van Alblasserdam.

Over de leden
De Jong, die twaalf jaar lang namens het CDA in de gemeenteraad heeft gezeten, is een geboren en getogen Alblasserdammer. Als oud eigenaar van een kachel- en een ijzerwarenwinkel en later van een tijdschriften- en sigarenwinkel, kent hij de plaats en haar bewoners als zijn broekzak. De familie van Gerrit Woudenberg werkt sinds 1914 in Alblasserdam en runt  hier een stratemakersbedrijf. Beiden zijn nauw betrokken geweest bij het samenstellen van het succesvolle boekwerk Alblasserdamse winkels en bedrijven in vroeger jaren. Het boek is te verkrijgen in de plaatselijke boekhandel ( ISBN nummer: 9077502-83-6).

Activiteiten
Tijdens de bijeenkomst op 23 maart worden verhalen en beelden gecombineerd. De Jong en Woudenberg vertonen een film over oud Alblasserdam en omlijsten deze met anekdotes over winkels, bedrijven en bekende personen in vroegere jaren. Ook is er een tentoonstelling te bezichtigen van beeldmateriaal over Alblasserdamse winkels en bedrijven in die tijd. Deze is door de Historische Vereniging samengesteld. Onder het genot van een kopje koffie of thee is er bovendien ruime gelegenheid om met aanwezigen herinneringen op te halen en ervaringen uit te wisselen.

Geschenken voor wel en niet leden
De Boekenweek is voor wel en niet bibliotheekleden een literair feest dat dit jaar voor de 76e keer plaatsvindt en duurt van 16 t/m 26 maart 2011. Leden van 18 jaar en ouder kunnen tijdens de Boekenweek gratis het Geschreven Portret van auteur Abdelkader Benali ophalen aan de balie van hun bibliotheekvestiging. Dit boekje geeft u inzicht in het leven en werk van de auteur van het Boekenweekgeschenk de Kraai. Bezoekers die zich aanmelden om lid te worden van de Bibliotheek A tot Z ontvangen een dubbele verrassing: een voucher voor het Boekenweekgeschenk en een Boekenbon ter waarde van 5 euro. Het Boekenweekgeschenk is ook nog eens een geldig treinkaartje waarmee op zondag 20 maart door heel Nederland gratis gereisd kan worden!

In het kort:
Wat:                       Informele bijeenkomst over Alblasserdam toen en nu
Wanneer:              23 maart 2011, 10.00 – 12.00 uur
Waar:                     de Bibliotheek A tot Z, vestiging Alblasserdam, Ieplaan 2, 2951 CB, T (078) 691 22 51
Toegang:              gratis
Voor wie:              inwoners van Alblasserdam en geïnteresseerden