KINDERDIJK – Een binnenvaartschip zonder lading en een met stookolie gevulde tanker zijn maandagavond 28 februari net na 19.00 uur op elkaar gebotst op het kruispunt van de Lek, de Noord en de Nieuwe Maas. Twee opvarenden van de Brandaris (het binnenvaartschip) raakten gewond. Één van hen had hoofdwond en werd met een brancard van het schip gehaald. De ander raakte gewond aan zijn knie en is ter plaatse behandeld door het ambulancepersoneel. De opvarenden van de tanker bleven ongedeerd.

Door de aanvaring raakten beide schepen beschadigd. Een woordvoerder van het KLPD vertelt: “Rond 19.00 uur voer het schip met stookolie richting Rotterdam het lege schip voer naar de lek. Op de splitsing van de rivieren botsten de schepen met de voorkanten tegen elkaar. Hierdoor ontstond in de tanker een gat ter grootte van een vierkante meter. Ook het andere schip raakte beschadigd. Doordat de lekkage boven de waterlijn zit, kan er geen water in en geen olie uit.”

De tanker is na de aanvaring afgemeerd bij scheepswerf Schram in Bolnes (Ridderkerk). Het binnenvaartschip, waar de twee gewonden zich op bevonden is afgemeerd bij de aanlegsteiger in Kinderdijk.

Het Korps Landelijke Politiediensten doet daar onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring. Volgens de woordvoerder van de dienst is het in ieder geval zeker dat, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving, beide schippers geen alcohol hebben genuttigd. De scheepvaart was door het incident korte tijd gestremd door de botsing. Foto’s: Gerben van den Boom en Peter Stam.

Aan de voorkant van het vaartuig liepen beide schepen forse schade op.

De man met hoofdwond werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht om daar gehecht te worden.