KINDERDIJK – Deze week is bij de Milieudienst Rijnmond een klachtenregen binnengekomen van bewoners uit onder meer Ridderkerk, Rotterdam en Capelle aan den IJssel over dwarrelende roetdeeltjes. De deeltjes werden veroorzaakt door de jaarlijkse rietverbranding in Kinderdijk, waarbij veel wind stond.

Meer dan vijftig jaar lang brandt riethandelaar Hoek één of twee keer per jaar delen van het riet in het molengebied. Het riet verbranden is goed voor het gewas en de schadelijke rietworm kan op deze manier worden aangepakt. Door de soms harde wind komt het regelmatig voor dat bewoners klagen. Maar volgens het bedrijf hoort het er nu eenmaal bij: “We branden al jaren rond deze tijd van het jaar stukken riet. Mensen in Kinderdijk hoor je daarom bijna niet klagen, omdat ze weten dat het gebeurt. Het zijn juist de mensen die niet weten wat er aan de hand is, die klagen,” aldus Nellie Hoek.

Ook komt het volgens de vrouw van de riethandelaar regelmatig voor dat mensen bellen met de melding dat de molens in brand staan. “De brandweer belt dan eerst even met mijn man, waarna hij hen weer gerust kan stellen.”

Riet en Loonbedrijf Hoek heeft tot en met 15 maart een vergunning van de gemeente gekregen om te kunnen branden. Het grootste gedeelte is al verbrand.

Foto’s: Cees van der Wal.