ALBLASSERDAM – Burgemeester Bert Blase van Alblasserdam heeft maandagmiddag 14 februari met een eigen gift het startsein gegeven voor de collecte van Adrie en Jannie Baijens.  Het echtpaar wil met allerlei acties en collectes een miljoen euro ophalen om daarmee de laatste wens van hun overleden dochter, namelijk de aanschaf van een hyperthermiescan, in vervulling te kunnen laten gaan. Samen met zo’n dertig vrijwilligers wordt de komende twee weken door heel Alblasserdam gecollecteerd. Het bedrag wordt op vrijdag 1 april, tijdens een groot benefietconcert in Landvast bekend gemaakt.

Het echtpaar Baijens verloor in augustus 2010 hun 31-jarige dochter Bianca aan baarmoederhalskanker. Om de sterfgevallen in de toekomst terug te dringen is er een apparaat nodig dat één miljoen euro kost. Inmiddels is er zo’n 310.000 euro opgehaald. Bianca was zelf tien jaar viroloog bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Haar laatste wens was dat het ziekenhuis een eigen hyperthermiescan zou krijgen. Vandaar het initiatief van haar ouders om via sponsors en collectes genoeg geld binnen te krijgen om de scan aan te schaffen. Bij hyperthermie wordt een tumor verwarmd, waardoor de cellen zwakker worden en beter te bestrijden zijn. De overlevingskansen nemen met de scan enorm toe en de verschrikkelijke bijwerkingen van chemo –en radiotherapie nemen juist sterk af.

Kleine overwinninigen
De Alblasserdamse wist dat ze het gevecht tegen kanker niet kon winnen, maar ontdekte steeds meer haar vermogen om andere mensen te inspireren en aan te zetten tot grote overwinningen. “We moeten onze kleine overwinningen tellen,” zei ze dan. Toen Bianca op 4 augustus overleed, werd de missie ‘Walking on a dream’ die zij begon, voortgezet door familie en vrienden, in samenwerking met het Erasmus MC Vriendenfonds.

“Het gaat ons lukken”
Hoewel het benodigde bedrag enorm is, weten Adrie en Jannie het zeker: “We willen dit in haar naam afmaken en dat gaat ons gewoon lukken. Binnen anderhalf jaar hebben we die miljoen euro binnen,” stelt het echtpaar. Adrie: “Ik hoop dat de Alblasserdammers een gulle bui hebben en ik hoop ook dat tijdens de collecte echt blijkt dat Alblasserdam een dijk van een dorp is.”

Geen vaste tijden
De collectanten gaan niet op vaste tijden langs de deuren. Jannie legt uit: “Het zijn vrijwilligers die vaak ook een baan hebben. Het kan dus zijn dat ze overdag, maar ook ’s avonds langskomen.” De collectebussen zijn te herkennen aan het loge van ‘Walking on a dream’ en aan een kaartje van het Erasmus Vriendenfonds.

Het concert van 1 april wordt verzorgd door de coverbands Rotations, Innocent en Unbend. Kaarten zijn binnenkort voor 12,50 euro verkrijgbaar bij Cultureel Centrum Landvast aan de Haven in Alblasserdam.

Deel dit bericht via...