ALBLASSERDAM – De Turkse bakkerij De Touwbaan, gevestigd in de vroegere winkel van schilder Ros aan Blokweerweg in Alblasserdam, is zaterdagochtend 12 februari feestelijk geopend. De hele dag werd door de winkel bij elke aankoop een gratis brood verschaft. De bakkerij is een aanvulling op de Turkse supermarkt Anadolu, die in dezelfde rij met winkels is gevestigd.

Mehmed Tekeli (23) is eigenaar van de nieuwe zaak en heeft inmiddels drie mensen in dienst die er voor zorgen dat er elke dag met zorg bereide broodjes over de toonbank gaan. “We hebben allerlei soorten brood te koop. Dat is een goede aanvulling op de zaak van mijn ouders, want zij verkopen sinds kort geen brood meer in hun supermarkt. (Anadolu, red.)” Tekeli vervolgt: “Vanaf volgende maand worden de broden nog lekkerder, want dan gaan we ze niet alleen zelf klaarmaken, maar ook zelf bakken. Nu wordt alles nog gebracht.”

Halal
Behalve voor broodjes kunnen mensen ook terecht bij de bakkerij voor lekkere hapjes en döner kebab. Alle artikelen in de winkel zijn halal. Dat wil zeggen dat het voedsel via speciale, islamitische richtlijnen is bereid. De regels hiervoor zijn afgeleid uit de Koran, de Ahadith en daaruit afgeleide soenna.

Hoewel het voedsel halal is, krijgt Tekeli niet alleen maar islamitische klanten in zijn zaak: “Er komen ook juist heel veel Nederlanders die geen moslim zijn langs om spullen te kopen. Niet omdat het halal is, maar gewoon omdat ze in de buurt wonen.”

De winkel is geopend van maandag tot zaterdag van 09.00 tot 19.00 uur. Vrijdagavond is er koopavond.