KINDERDIJK – Athene, één van de modernste en meest krachtige zelfvarende cutterzuigers ter wereld is zaterdagochtend 12 februari onder toeziend oog van honderden belangstellenden te water gelaten bij IHC Merwede in Kinderdijk. Mevrouw A.M. van Oord-Groen, echtgenote van J.G. van Oord sr., voormalig commissaris en directievoorzitter van Van Oord Dredging and Marine Contractors BV, verrichte, na de doop, de tewaterlating met de woorden: “Athena, ik laat u nú te water…”. Dertig seconden na deze uitspraak gleed het schip luidruchtig, maar soepel van de helling.

Op 11 augustus 2009 werd de eerste plaat voor het schip gesneden, nu anderhalf jaar later, werd het schip met een totale lengte van 129 meter en een breedte van 27,8 meter aan het vrije water toevertrouwd. De tewaterlating was alleen te bewonderen door IHC-personeel en genodigden. Athena behoort tot de drie grootste cutterzuigers ter wereld.

De naam Athena is in lijn met de traditie van Van Oord om haar cutterzuigers te vernoemen naar helden en goden uit de Griekse of Romeinse mythologie. De Griekse godin Athena is niet alleen bekend als godin van de wijsheid, maar ook als de godin van de krijgskunst. Dit nieuwe schip is voor Van Oord een machtig wapen in de concurrentiestrijd. Eind 2010 heeft Van Oord opdracht gegeven voor de bouw van een tweede krachtige, zelfvarende cutterzuiger, Artemis, een zusterschip van de Athena. De bouw van de Athena en de Artemis maakt deel uit van Van Oord’s omvangrijke investeringsprogramma voor de periode 2007- 2015 ter grootte van bijna EUR 2 miljard. Hiermee versterkt Van Oord haar positie als toonaangevende aannemer in alle segmenten van de wereldbaggermarkt. De bouw van beide schepen betekent een belangrijke impuls voor de Nederlandse waterbouwcluster.
Foto’s: Peter Stam en Annet Advokaat.