ALBLASSERDAM – Scooter –en bromfietsrijders zijn dinsdagmiddag 8 februari massaal op de bon geslingerd voor onder meer het rijden met een opgevoerd voertuig. De controle vond plaats op de carpoolplaats, onderaan de Alblasserdamse brug over de Noord. Met de hulp van vier politiemotoren, waarvan één onherkenbaar als politievoertuig zijnde, werden in het totaal 57 gemotoriseerde tweewielers staande gehouden en op de testbank gezet.

Vijftien mensen kregen een boete omdat hun scooter of brommer was opgevoerd. Drie bestuurders reden op een voertuig dat harder dan 74 kilometer per uur kon, hiervan werden de kentekenbewijzen ingevorderd. Zij moeten hun scooter eerst afvoeren en laten keuren bij de RDW voordat ze de weg weer op mogen.

Spiegel
Daarnaast werden vier mensen beboet omdat zij geen spiegel op hun voertuig hadden en twee omdat de rem niet werkte. Tot slot kregen twee scooterrijders een boete voor een te gladde band. De boetes variëren van enkele tientjes tot een paar honderd euro.

Papendrecht
Ook in Papendrecht werd gecontroleerd op brommers en scooters. Daar werden ter hoogte van de Poldermolen 23 mensen gecontroleerd. Drie van hen kregen een boete omdat ze geen spiegel hadden, twee omdat hun claxon het niet deed. Zes personen hadden een opgevoerd voertuig. Één persoon moest zijn papieren inleveren, wegens een veel te hoge snelheidsoverschrijding. Verder werden twee mensen beboet wegens het niet dragen van een valhelm en kreeg één persoon een bekeuring voor een band met te weinig profiel.  

De controle ging ditmaal beduidend beter dan een jaar geleden. Toen raakten er namelijk tijdens eenzelfde controle drie scooters beschadigd door onvakkundige handelingen. Dit keer bleven alle voertuigen heel.

Vorig jaar belandde een scooter in het gras, nadat deze verkeerd op de testbank was gezet. Dit jaar liep alles op 'rolletjes' en bleven schadegevallen uit.

Favoriet
Sinds jaar en dag zijn brommers het meest favoriet bij jongeren. Meer dan tien procent van de zestien- en zeventien-jarigen heeft een bromfiets. Bijna een kwart van de in totaal gereden afstand met een brom- of snorfiets wordt afgelegd door deze leeftijdsgroep.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek blijven bromfietsers bij uitstek de kwetsbaarste verkeerscategorie. Het relatieve aantal slachtoffers ligt onder bromfietsers ruim tien keer zo hoog als onder de fietsers en bijna vier keer zo hoog als onder motorrijders. Die grote kwetsbaarheid heeft zowel met onervarenheid als met roekeloosheid te maken, die beide leeftijdsgebonden zijn.

Motoragenten stonden overal in Alblasserdam op de uitkijk.

Één van de vier motoren was moeilijk te herkennen als politiemotor...

De eigenaar van deze scooter moest zijn papieren inleveren en zijn voertuig opnieuw laten keuren bij de RDW.