ALBLASSERDAM – De kleurrijke papegaai Ara, voor de winkel van juwelier Smit in het Makado in Alblasserdam, moet waarschijnlijk binnenkort het winkelcentrum uit. De vogel woont inmiddels acht jaar in het overdekte centrum, maar door aangescherpte regels na de verbouwing van het Makado is het niet meer toegestaan spullen buiten de winkel te stallen. Door dit strengere huishoudelijke reglement, dat door de ondernemers onlangs werd getekend om rommeligheid tegen te gaan, is er in principe ook geen ruimte meer voor de bijna 23-jarige groenvleugelara.

Wie tijdens de openingstijden door het Makado loopt, kan er niet omheen: Ara is bij het publiek razend populair. Per dag blijven tientallen bezoekers, waaronder veel kinderen bij de vogel kijken. Maar ook bij het wat oudere publiek is de vogel gewild. Zo ook bij de Alblasserdamse passanten Corrie Bot (58) en Tonny Heester (69). “Ik ken Ara al vanaf de tijd dat hij op het Scheldeplein stond. Het is echt een schat van beest. Zij zal nooit iemand kwaad doen. Als ik op het Makado loop, ga ik altijd even bij hem langs. Ara brengt tenminste een beetje leven in de brouwerij,” vertelt Heester.

Bot vult aan: “De vogel zal vast af en toe wel van zich laten horen, maar is dat erg? Kinderen maken toch ook herrie? Moeten we die ook gaan verbieden, omdat ze voor overlast zorgen? Als Ara wegmoet, zal ik hem heel erg gaan missen. ’t Zou zonde van de gezelligheid zijn.”

Een aantal ondernemers van het Makado heeft aangegeven zich te verzetten tegen de uitzetting van de vogel. Middels het ondertekenen van een petitie hebben deze winkeliers aangeven dat ze het dier in het centrum willen houden. Deze lijst met handtekeningen is opgestuurd naar ING Vastgoed, eigenaar van het centrum. ING doet waarschijnlijk op korte termijn uitspraak over de kwestie. Dan zal duidelijk worden of er voor Ara wel of geen uitzondering op de regel wordt gemaakt.

Rechtszaak
Wim Smit, eigenaar van de papegaai is er niet blij mee dat zijn vogel misschien het Makado uit moet. “Als ING inderdaad besluit dat ‘ie weg moet, maak ik er een rechtszaak van. Wat er ook gebeurt, hij blijft hier staan. Ik weet dat hij af en toe zijn aanwezigheid toont door geluiden te maken, maar ik weet ook dat heel veel mensen het een leuk en lief dier vinden. Van veel andere ondernemers heb ik begrepen dat ook zij de mascotte van het Makado graag in het centrum houden.”

Ara
Ara groeide op in de winkel van Smit Interieur op het Scheldeplein. Enkele weken na de geboorte begon het dier met de eerste vliegpogingen. Na drie maanden ging dit heel erg mis. De vogel botste in volle vaart tegen de ruit van de winkel. Even werd gedacht dat het kleurrijke beest was overleden, maar later bleek dat hij alleen zijn bewustzijn even had verloren. Behalve een flinke beschadiging aan zijn snavel, liep de papegaai ook een vliegtrauma op. Hij heeft daarna namelijk nooit meer gevlogen. In de jaren na de crash werd de vogel tot aan zijn verhuizing naar het Makado hét gezicht van het Scheldeplein. Ara kan volgens zijn baas in theorie nog zeker vijftig tot zestig jaar blijven leven.

Ara is de beroerdste niet en steekt vaak netjes zijn "hand" op naar het winkelend publiek.