ALBLASSERDAM – Natuurgids Cor Veen wil graag dat het stenen bankje bovenaan de Polderstraat in Alblasserdam een rijksmonument wordt en op die manier nog tientallen jaren gebruikt, dan wel bewonderd kan worden. Om dit voor elkaar te krijgen heeft hij afgelopen week de eerste stap gezet en een brief naar de gemeente Alblasserdam gestuurd met het verzoek om van de ‘Hooftmanbank’ een beschermd gemeentelijk monument te maken. De bakstenen en mozaïeksteentjes waar de bank uit is opgebouwd, zijn afkomstig uit het huizenpuin dat werd veroorzaakt door het Duitse bombardement van 11 mei 1940 in het centrum van Alblasserdam.

Daadkracht
Volgens Veen, in Alblasserdam bekend om zijn enorme inzet voor behoud van historie, is het van groot belang dat de bank behouden blijft. “Deze dokter Hooftmanbank was het eerste bouwwerk dat na het bombardement van 1940 in Alblasserdam werd gebouwd. Het staat symbool voor daadkracht, doorzettingsvermogen en de wederopbouw tijdens de Tweede Wereldoorlog, want ondanks alle ellende gingen we gewoon door en pakten we de draad weer op. Verder is het gewoon een heel bijzondere bank. Je kunt er bijvoorbeeld namelijk aan twee kanten op zitten. Dat is bijna landelijk uniek.”

Naam
De Dokter Hooftmanbank heeft haar naam volgens Cor Veen te danken aan de toenmalige huisarts T. A. Hooftman (1886-1952) die de zitplaats voor een groot deel financierde. De bank werd lange tijd gebruikt als bushalte. Maar de bank was volgens Veen nog multifunctioneler. Want: “De achterkant werd door stelletjes gebruikt om te vrijen. Dat gedeelte is namelijk moeilijk zichtbaar vanaf de doorgaande weg.” In de loop der jaren begon de bank echter steeds meer achterover te hellen en de mozaïeksteentjes raakten los. In juni 1987 kreeg de bank, tot volle tevredenheid van de burgerij, een opknapbeurt en werd daarbij weer rechtgezet.

Onderhoud
Inmiddels is er volgens de natuurgids opnieuw onderhoud nodig, maar is het belangrijker dat de bank eerst een monumentenstatus krijgt. “Op sommige plaatsen laten de mozaïeken weer los en sommige gedeeltes van de bank zijn behoorlijk vies. Dat moet natuurlijk zo snel mogelijk opgeknapt worden, maar mijn plan is dus om er eerst een gemeentelijk monument van te maken. Dit kan later als handvast dienen bij de aanvraag om er een rijksmonument van te maken.”

Goede wethouder
Ondanks het feit dat je nu al in het gebied Polderstraat/Dam/Kerkstraat haast struikel over de vele monumenten heeft Veen er goede hoop op dat zijn verzoek wordt ingewilligd. “We hebben op dit moment een erg goede wethouder, die zeker in het gebied Haven Zuid laat zien wat hij waard is. Ik denk dat deze wethouder (Veerman, red.) ook het nut er van inziet dat deze bank veel historische waarde heeft en behouden moet blijven,” aldus de Alblasserdammer.