NIEUW-LEKKERLAND – De 23-jarige man uit Nieuw-Lekkerland die afgelopen tijd regelmatig werd opgepakt voor schennispleging en aanranding is zich van geen kwaad bewust. Dat bleek dinsdagochtend 1 februari voor de rechtbank in Dordrecht. Alle vijf de aanklachten tegen de man, waren volgens zijn advocaat, toevalligheden. Zo zakte een keer per ongeluk, voor de  ogen van een 17-jarige meisje, zijn broek af in de trein toen zijn knoop los schoot en werd hij betrapt tijdens het wildplassen.

De tik op de billen van een minderjarig meisje uit Nieuw-Lekkerland, moest volgens de advocaat worden opgevat als schouderklopje. “Mijn cliënt is er van overtuigd dat hij niets verkeerds heeft gedaan. Hij heeft nooit de intentie gehad om iemand kwaad te doen. Sterker nog, als moslim ziet hij het als oneerbaar om seksueel contact met minderjarige meisjes te hebben.”

Afzakkende broek
De Nieuw-Lekkerlander, van Afghaanse afkomst, wordt onder meer verdacht van het tonen van zijn geslachtsdeel tijdens een treinreis aan een 17-jarige meisje. Volgens de officier heeft de man zich daarna ook bevredigd, maar zijn advocate ontkende dat. “Doordat zijn knoop losschoot, zakte zijn broek per ongeluk af, maar van opzet of bevrediging was absoluut geen sprake.” De officier van justitie plaatste daar een kritische kanttekening bij. “Het is wel heel gek dat als één van de grootste nachtmerries, dat je broek in een trein afzakt, uitkomt, dat je dan eerst nog even een papiertje in de prullenbak gaat gooien en daarna pas je broek weer omhoog doet…”

“Billenklopje”
Aanklacht twee ging over het aaien over de billen van een minderjarig meisje uit Nieuw-Lekkerland. Op maandag 28 juni, vorig jaar, had de fiets van verdachte S. T. ter hoogte van de Elzenweg het begeven. Hij vroeg twee skeelerende kinderen of zij hem wilden helpen bij het maken van zijn fiets. Nadat de klus was geklaard, werd volgens de officieer het helpende meisje aangerand doordat de man over haar billen aaide en er in kneep.
Maar ook dit was volgens de advocaat van de verdachte helemaal verkeerd geïnterpreteerd: “Mijn cliënt kende de kinderen goed. Er waren wat grapjes gemaakt over de damesfiets waar hij op reed. De sfeer was dus informeel. Nadat het kapotte kabeltje was gerepareerd bedankte hij de kinderen. Omdat hij op zijn knieën zat gaf hij het 12-jarige meisje een klap op haar billen. Maar die moet worden opgevat als een gewoon schouderklopje. Van wrijven of knijpen was geen sprake. Ook was er geen seksuele bedoeling. Mijn cliënt begrijpt niet hoe iemand dat als iets seksueels kan zien. Hij vindt dat je met kinderen anders om moet kunnen gaan dan met volwassenen. Een achterloos tikte moet kunnen.”

Spin in rok
Drie maanden later schuilde het zusje van het helpende meisje samen met een vriendin voor de regen in een bushokje aan het Jan van Nassauplein in het Lekdorp. Een man kwam naar het meisje toe en zei dat er een spin in haar rok zat. Hij deed of hij de spin er uit haalde en zou daarbij ook in de billen van het kind hebben geknepen. Maar omdat de verklaringen over het signalement nogal uiteenlopen vond de officier van justitie dat dit niet bewezen kan worden. “Volgens de verklaringen zou de man zwarte stekels hebben gehad en dat heeft deze verdachte niet en ook niet gehad. Verder herkende het slachtoffer de man niet als dader toen zij werd geconfronteerd met foto’s.”

Wildplassen
Verder wordt de man er van verdacht dat hij op 18 juli vorig jaar met ontbloot geslachtsdeel bij het Noordhoekse Wiel in Papendrecht heeft gestaan en op 31 augustus bij de Tiendweg in Nieuw-Lekkerland. Volgens de advocaat ging het in beide gevallen om een sanitaire stop. “Maar doordat de man al een stempel opgedrukt had gekregen van zedendelinquent worden daar verkeerde conclusies aan verbonden.”

Volgens de advocaat had ook de Nieuw-Lekkerlandse burgemeester hier schuld aan: “Doordat hij een brief stuurde naar mensen in de omgeving, is bij veel mensen paniek ontstaan. Mensen in de buurt keken hem anders aan en begonnen hem te pesten en uit te schelden. Hij heeft meerdere malen om hulp van de politie gevraagd. Als hij zijn zieke ouders niet zou hoeven verzorgen, was mijn cliënt al lang verhuisd.”

Geen directe celstraf
De officier van justitie vond het pleidooi van de advocaat bij lange na niet overtuigend en eiste 132 dagen gevangenisstraf, waarvan 120 dagen voorwaardelijk. Dit houdt in de praktijk in dat de man niet de cel in hoeft, want hij heeft al twaalf dagen voorarrest gehad. Wel hangt deze straf als het zwaard van Damocles boven het hoofd, want wanneer hij de komende twee jaar opnieuw de fout in gaat, krijgt hij alsnog de vier maanden celstraf.

Verder moet de man, wat de officier betreft, verplicht naar de reclassering om zo weer op het goede spoor te komen. “Deze man, die in het verleden grensoverschrijdend gedrag  heeft vertoond, heeft het nodig om een flink deel van de straf voorwaardelijk te krijgen. Hij moet beseffen dat wat hij heeft gedaan echt niet kan! De reclassering wil ik verplicht stellen, omdat ik anders zeker weet dat we hem hier over vier maanden weer terugzien,” aldus de officier.

De uitspraak van de rechtbank is over twee weken.