NIEUW-LEKKERLAND – Na zestien jaar trouwe dienst is deze week de personeel /materieelwagen van brandweer Nieuw-Lekkerland ingewisseld voor een splinternieuw voertuig dat dezelfde functie krijgt als zijn voorganger. Martin Mulleman, die met zijn bedrijf Dutch Rescue Vehicles de wagen bouwde, overhandigde afgelopen woensdag de sleutels aan burgemeester Rinus Houtman van Nieuw-Lekkerland. Houtman overhandigde op zijn beurt de sleutels aan postcommandant Luuk van Zoest. 

Verliefd
Tijdens de diverse toespraken kwam vooral naar voren hoe goed de samenwerking is verlopen tussen klant en bouwer. Jan Huisman, plaatsvervangend clustercommandant De Waard, vertelde: “Het is allemaal op de ouderwetse manier gegaan. We zijn om de tafel gaan zitten en hebben face-to-face de afspraken gemaakt. Vanwege het niet al te ruime budget hadden wij eerst een andere auto in het hoofd, maar de presentaties van Martin zorgden er voor dat we ‘verliefd’ werden op de wagen zoals hij er nu staat.” 

Jaloers
Lachend vulde Mulleman aan: “En dat is ook de wagen waar ze in de rest van het land verliefd op werden. Ik heb al diverse professional roemend gehoord over de uitstraling en functionaliteit van de auto. Het is er één waar we trots en anderen jaloers op kunnen zijn.” De wagen werd uiteindelijk voor nog geen 100.000 euro gebouwd. Dat was voor minder dan gedacht. Hierdoor bleef er exact 5.000 euro over. Dit zal binnenkort teruggestort worden naar de gemeentekas. 

 

Na de speeches viel na een duizelingwekkend lichtshow het doek naar beneden en konden alle genodigde (oud) brandweerleden hun nieuwe ‘parel’ bewonderen. 

Pensioen
Eigenlijk mocht de oude Mitsubishi vorig jaar al met pensioen, maar de brandweer besloot het de wagen nog één jaar langer in dienst te houden. “De auto was nog niet zo slecht dat hij direct vervangen moest worden. Vandaar dat we hadden besloten ‘m nog één jaartje in dienst te houden. Het is tenslotte toch gemeenschapsgeld waar het van moet worden betaald,” aldus Jan Huisman. 

 

Het oude voertuig dat inmiddels is vervangen.

 

Qua voertuigfuncties verandert er niet veel. Het materieel van de oude wagen is gewoon overgezet naar de nieuwe auto. Ook de redplank op het dak gaat mee. “Daar hebben we al zoveel gemak van gehad. We zijn de enige in deze regio met dit redmiddel,” aldus Huisman. De plank wordt met name bij waterongevallen gebruikt. Afgelopen maand moest deze slee twee keer worden gebruikt bij meldingen van drenkelingen in Kinderdijk. Doordat de slee het gewicht van de persoon die er op ligt goed verdeelt, is het voor de brandweer mogelijk om bijvoorbeeld veilig op broos ijs te komen.  

Opberghok
Zoals de bouwer in zijn speech al zei, is de uitstraling van de nieuwe ‘Man’ er één waar elk brandweerlid trots op kan zijn. De robuuste voorkant doet zelfs vermoeden dat het om een tankautospuit gaat. “Maar eigenlijk is het onbeschoft gezegd niet meer dan een rijdend opberghok voor alle spullen die niet op de andere wagen mee kunnen met een uitruk. Je kunt hem niet vergelijken met een tankautospuit. De wagen is echt prachtig, we zijn er heel blij mee, maar hij is vooral functioneel en praktisch,” aldus Luuk van Zoest, medewerker repressie&nazorg binnen Cluster De Waard, tevens Postcommandant van de Nieuw-Lekkerlandse kazerne. 

Het nieuwe voertuig zal niet uitrukken voor alle meldingen. “We laten ‘m alleen meerijden als men denkt dat dit nodig is. Voor een containerbrand of automatische brandmelding blijft de wagen gewoon binnen, maar als er bijvoorbeeld ijs ligt en er is een melding van een drenkeling rijdt de auto direct mee,” weet Van Zoest.  

Calamiteiten
Naast de functie als Personeel/Materieelwagen kan het voertuig ook worden gebruikt door de Waarschuwings –en Verkenningsdienst. Deze dienst wordt met name ingezet bij calamiteiten zoals een grote brand. De brandweermensen met dit specialisme zorgen ervoor dat als er veel rookontwikkeling of een ongeval met gevaarlijke stoffen is, dat in het gebied aan de onderkant van de windrichting wordt gemeten. In de wagen is voor hen een aparte uitklapbare tafel gemaakt, waar onder meer tekeningen van het gebied op gelegd kunnen worden. 

Tijdens de brand bij een chemisch bedrijf en een brand bij het Zwijndrechtse rangeerterrein Kijfhoek moest tot teleurstelling van de brandweerlieden nog met de oude wagen worden gereden. Huisman vertelt: “Ik hoorde de mannen al mopperen. Ze zeiden: ‘Moeten we nog steeds met dat ouwe hobbelding op pad?’ Ze gingen natuurlijk veel liever op pad met de nieuwe wagen. Gelukkig kunnen ze voortaan met een uitstekende voertuig op pad.” 

 

Jan Huisman, plaatsvervangend clustercommandant De Waard vertelt hoe goed de samenwerking tussen de bouwer en de brandweer was, tijdens de bouw van het nieuwe voertuig.

 

Burgemeester Rinus Houtman ontvangt de sleutels van het voertuig uit handen van Martin Mulleman.

 

 

De haast beroemde slee van Lekkerland is al op de nieuwe wagen gestationeerd...