ALBLASSERDAM – Leonard van der Kuijl, meervoudig Nederlands Kampioen in diverse gevechtssporten begint maandag 24 januari met het geven van trainingen in Alblasserdam. Elke maandagavond wordt in het MFC Maasplein van 20.00 uur tot 21.00 uur lesgegeven in de karatesport Chagi-Do. Trainingen zijn geschikt voor iedereen. “Jong en oud, mannen en vrouwen zijn allemaal welkom. Mijn doel is om mensen in de vorm van een sportieve training rust en zelfvertrouwen te geven in een soms gevaarlijke wereld,” aldus Van der Kuijl. Chagi-Do (The way of the kick) is een gevechtskunst waarbij men zich veel bezig houdt met de trap –en verdedigingstechnieken. In deze vorm van zelfverdediging worden diverse technieken uit verschillende gevechtsstijlen gecombineerd. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Op http://www.eenbeetjemeer.com/ is meer informatie te vinden over de vechtsport en er is daar ook een inschrijfformulier te downloaden. De lessen kosten 15 euro per maand. Verder kunt u telefonisch contact opnemen via TBMEDIA@LIVE.NL of via 06-30957396. Het Multifunctioneel Centrum Maasplein is te vinden aan de Rijnstraat in Alblasserdam.

Hieronder is een verhaal te lezen dat in 2008 werd geschreven door Peter Stam voor Klaroen.nl.

Leonard van der Kuijl drie keer Nederlands kampioen Tang Soo Do
donderdag 6 november 2008
ALBLASSERDAM – Leonard van der Kuijl (22) uit Alblasserdam is afgelopen zaterdag maar liefst drie keer Nederlands kampioen in de Koreaanse vechtsport Tang Soo Do geworden. Met zijn snelheid, spierkracht en zelfverzekerdheid wist hij de jury te overtuigen, waarom hij tot driemaal toe de grootste beker verdiende op het toernooi dat werd gehouden in de Hendrik-Ido-Ambachtse Sophiahal. Vooral de manier waarop Leonard twee houten plankjes wist te breken viel bij de jury, de deelnemers èn het publiek in goede aarde.

Door Peter Stam
Leonard was al vijfvoudig Nederlands kampioen en bewees zaterdag nog veel meer in petto te hebben op het gebied van Tang Soo do. De eerste twee wedstrijden waren zogenaamde Hyongs (schijngevechten) één keer met en één keer zonder wapen (een lange stok). Het gevecht zonder wapen kwam bij de Alblasserdammer niet goed uit de verf en hij won op dat onderdeel niets. De hyong mét wapen ging hem beter af en in de eerste helft van de wedstrijd was hij eigenlijk al de winnaar omdat zijn tegenstander het wapen uit handen liet glippen.
Voor de twee andere onderdelen moest harder worden geknokt. Dit waren ‘sparren’ en ‘breken’. Met sparren liet Leonard met bliksemsnelle acties van handen en voeten zien wat zijn sterkste onderdeel was. De scores spraken vervolgens boekdelen. Met een 5-0 overwinning hield hij zijn tegenstander flink onder de duim. Het eerste wat deze tegenstander na de wedstrijd tegen Leonard zei, was: “Woow ik wist dat je goed was, maar niet dat je zo goed was!”.

Breken
Met het laatste onderdeel stal de 22-jarige sporter op een heel spectaculaire wijze de show. Op het onderdeel ‘breken’ was het de bedoeling op een originele en vakbekwame manier twee houten plankjes van bijna twee centimeter dik door midden te krijgen. Alle lichaamsdelen mochten worden gebruikt. De één sloeg het plankje op zijn hoofd kapot de ander sloeg met zijn vuist, maar Leonard bracht twee plankjes op ongeveer 1.80 meter hoogte en 1.70 meter breedte aan, nam een reuzensprong, trok zijn benen in en trapte toen met ongekende snelheid en kracht beide plankjes doormidden en belandde weer met beide voeten op de grond. De drie juryleden waren duidelijk onder de indruk van dit kunstje en waardeerden deze actie met het cijfer 8,7.

Krijgskunst
Na de wedstrijd vertelde Leonard wat Tang Soo Do voor hem inhoudt: “Je moet spelen met de krachten van je tegenstander. Het mooiste is om te winnen zonder iemand pijn te doen, door te laten merken dat je beter bent. Bijvoorbeeld door hem zacht aan te tikken. Opzettelijk grof fysiek contact en schelden is verboden. In deze sport is veel respect voor elkaar.”