ZWIJNDRECHT– De brand die vrijdagavond is ontstaan op het spooremplacement Kijfhoek van Zwijndrecht lijkt voorlopig niet gevaarlijk te zijn voor Alblasserdam. Volgens berichten op Nu.nl zou het gaan om vijf brandende ketelwagens, dit is echter niet waar. Politiewoordvoerster Dorien Karremans legt uit: “Het gaat om een brand in één wagon met ethanol, een zeer brandbare stof. De stoffen die vrijkomen bij de brand zijn niet gevaarlijk. De brandweer spreekt van een relatief schone brand en daarom hoeven mensen voorlopig nog niet hun ramen en deuren te sluiten. Ook het luchtalarm, is in tegenstelling tot diverse berichten niet afgegaan.” Klik op Lees Meer om verder te lezen.

De brandweer heeft GRIP 3 ingesteld, wat betekent dat een groter gebied dan de directe omgeving kan worden beïnvloed. Als gevolg van de brand is het treinverkeer tussen Rotterdam en Dordrecht vrijdagavond stilgelegd. Ook de A16 in beide richtingen tussen knooppunt Ridderkerk en de Drechttunnel is afgesloten. Dat maakte de ANWB bekend. Volgens de ANWB is omrijden via de A15 geen optie. Deze snelweg is in de richting Gorinchem vanaf de tunnel onder de Noord afgesloten wegens werkzaamheden. Verkeer richting het zuiden zou wel kunnen omrijden via de Heinenoordtunnel naar de Hoeksche Waard en via de Kiltunnel bij ‘s Gravendeel de A16 weer kunnen bereiken.

Ethanol (triviale naam ethylalcohol), in het lab dikwijls afgekort als EtOH, is de bekendste alcohol, aangezien het een vaak gebruikt oplosmiddel is en het de alcohol is die in alcoholische dranken zit. In het dagelijkse spraakgebruik heet ethanol simpelweg alcohol. Ethanol is een kleurloze, vluchtige vloeistof met een sterke, karakteristieke geur. Het brandt met een rookloze blauwe vlam, die in gewoon licht niet altijd goed waarneembaar is.