ALBLASSERDAM – André van Lieshout start 1 februari, met de hulp van zijn vriendin Alexandra van Wezel een eigen kringloopcentrum in Alblasserdam. Jarenlang moesten Alblasserdammers voor een dergelijke zaak naar omliggende dorpen. Dat is dus niet meer nodig. Hoewel de zaak officieel over een halve maand open gaat, is het vanaf nu al mogelijk om oude, herbruikbare spullen te laten ophalen (gratis) of op afspraak langs te brengen. De loods is gevestigd aan de Hertzweg, op het industrieterrein naast de caravanstalling. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Het stoffige imago dat kringloopcentra ooit hadden is volgens André en Alexandra helemaal verleden tijd. “Het is juist van nu: goed voor het milieu en goed voor mensen met kleinere portemonnee. Juist in deze tijd is het tij gunstig met zoiets te beginnen. Kijk bijvoorbeeld naar de rommelmarkten in de regio. Die worden ontzettend goed bezocht. Op dit moment is het echt een florerende bedrijfstak.”

Tijd nodig
Omdat ook in omliggende plaatsen als Nieuw-Lekkerland, Oud-Alblas en zelfs Ridderkerk geen kringloopcentra zijn gevestigd verwacht het tweetal ook bezoekers uit die plaatsen. André plaatst daar een voorzichtige kanttekening bij: “Natuurlijk heeft het wel tijd nodig, maar we denken er een goedlopende zaak van te kunnen maken.”

Voorbereiden
Kringloopcentrum Alblasserdam is opgericht als een eenmanszaak. André wordt wel (met name op het administratieve vlak) geholpen door zijn vriendin. Hulp die onontbeerlijk is omdat hij het eigen ondernemerschap in eerste instantie combineert met een 38-urige baan in de horeca. “Als het zo meteen goed loopt – waar ik natuurlijk op hoop – wil ik me op een gegeven moment volledig wijden aan mijn eigen zaak. Nu kan dat nog niet. Deze maand bijvoorbeeld zijn we alleen nog maar bezig met voorbereiden.”

Altijd goed terecht
Bezoekers kunnen bij de zaak terecht voor de meest uiteenlopende zaken. “Eigenlijk kun je dat niet eens goed samenvatten. We hebben meubels, elektronica, borden, bestek, glazen, bloempotten, lampen en noem het maar op,” vertelt Alexandra. André vervolgt: “Mensen kunnen ook allerlei soorten spullen bij ons inleveren. Mits het herbruikbaar is natuurlijk. Als het na verloop van tijd niet blijkt te verkopen scheiden we het milieubewust of we schenken het aan een goed doel. Het Leger des Heils bijvoorbeeld. Het komt dus altijd goed terecht.”

Omdat sommige spullen voor particulieren te groot zijn om te halen of te brengen, heeft het kringloopcentrum een eigen breng/haalservice. Ook als bijvoorbeeld een iemand is overleden en de familie ziet er geen heil in het appartement volledig leeg te maken, dan kan dat door het centrum geregeld worden. André: “Met de overbodige spullen kunnen vervolgens andere mensen blij worden gemaakt.”

Kringloopcentrum Alblasserdam is vanaf 1 februari zes dagen per week open, te weten: maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur. André is telefonisch te bereiken via 06-19709395 en per mail via info@kringloopcentrumalblasserdam.nl.