ALBLASSERDAM – Burgemeester Bert Blase heeft zaterdag 8 januari zijn nieuwe boek In Statu Nascendi gepresenteerd in de Alblasserdamse bibliotheek. Zo’n honderd mensen kwamen bij de ‘schrijver-burgemeester’ langs om het boek te kopen en te laten signeren. Ankie Kesseler, directeur van de Bibliotheek A tot Z, sprak lovende woorden over de multimediale belevingsroman: “Ik heb het boek nog niet uit, maar wat ik heb gelezen, was geweldig. Het roept allerlei herinneringen op. Zo schrijft Blase over de Poppys, een Franse jongensgroep die rond 1970 een hit hadden met ‘Non, non, rien n’a changé’. Ik kan me nog goed herinneren dat wij in die tijd helemaal gek waren van die groep. De manier waarop deze herkenbaarheid is verwerkt in het boek, vind ik bijzonder knap gedaan.” Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s te bekijken.

Ook bibliotheekmedewerker Thea de Jong is enthousiast over het boek. “Ik kan nog geen oordeel geven over heel het boek, maar wat ik heb gelezen, smaakt naar meer!” Floor de Wit, één van de kopers, motiveerde zijn aankoop van het boek met: “Ik heb nog niets uit het boek gelezen. Wel zag ik op internet dat het boek gaat over twee broers, waarvan de één meer succesvol is dan de ander. Hierdoor werd mijn interesse gewekt, want ik heb zelf ook broers waarvan de één meer successen heeft geboekt dan de ander. Ik ben heel benieuwd naar de inhoud.”

Het boek is voor meer dan de helft autobiografisch. Broer Chris raakt door drugsgebruik in geestelijke problemen en belandt in een inrichting. Met Bernard gaat het veel beter. De liefde voert hem naar Frankrijk, waar hij een succesvol bedrijf start en de Franse jeugd enthousiast krijgt met vernieuwende ideeën. Hoe kunnen de levens van de twee broers zo verschillend zijn? Is het een brute speling van het lot? Of ligt de oorzaak in het bizarre geheim van hun ouders, dat zich in de loop van hun leven ontvouwt?

In Statu Nascendi (In staat van wording) is, voor zover bij Blase bekend, het eerste ‘belevingsboek’ in een papieren en digitale versie, geschikt voor IPad- en E-reader. De roman bevat links naar (YouTube)filmpjes van plaatsen, personen, muziek en gebeurtenissen die er een rol in spelen. Daardoor komt het verhaal via alle zintuigen bij de lezer binnen. De lezers kunnen met de PvdA-politicus in gesprek via een website en Twitter (@bertblase).

RTV Rijnmond maakte afgelopen week een filmpje over Blase en zijn boek. Dit resultaat is hieronder te zien:

Uitgever Michiel Bom.