ALBLASSERDAM – De brandweer in Moerdijk zal vanaf 22.30 uur vanavond een poging ondernemen om de grote brand die daar sinds vanmiddag woedt op een bedrijventerrein, actief te blussen. Tot voor kort was het beleid om de brandende panden gecontroleerd te laten uitbranden. De veranderde aanpak veroorzaakt verheviging en verandering van de rookontwikkeling. Het actief blussen hangt samen met de veranderde weersverwachting. De rook die inmiddels al urenlang hoog over de Hoeksche Waard en een deel van Dordrecht trekt, kan lager komen te hangen en alsnog hinder veroorzaken. Dat kan ook leiden tot (lichte) irritatie aan ogen en/of luchtwegen. Of Alblasserdam ook last gaat krijgen van de rook is nog niet bekend, mocht het Damdorp last krijgen van de rook, worden hoogstwaarschijnlijk de luchtalarmen geactiveerd.

Tijdens de bluspoging zal met name vanwege de te verwachten rookontwikkeling, behalve het scheepvaartverkeer, nu ook het treinverkeer Dordrecht-Breda en het autoverkeer op de rijksweg A16 tussen Zwijndrecht en Brabant en delen van de N3 worden stilgelegd.

Onverminderd blijft het advies van kracht aan inwoners van onder meer Alblasserdam om binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en te luisteren en kijken naar de calamiteitenzenders van RTV Rijnmond.