Dit bericht is om 18.10 uur nog bijgewerkt.
ALBLASSERDAM – Hoewel de rookwolken van de brand die woensdagmiddag 5 januari ontstond bij een chemisch bedrijf in Moerdijk in Alblasserdam goed zichtbaar zijn, is er nog geen reden om voor de Damdorpers om binnen te blijven. In Dordrecht en Strijen klonken al wel de luchtalarmen en werd geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden. Vanwege de rookontwikkeling is voor Zuid-Holland Zuid de hoogste alarmfase afgekondigd. Bij het bedrijf zijn gevaarlijke stoffen opgeslagen.  “Volgens mensen van Chemie-Pack zit er voor 400.000 liter zwaar kankerverwekkende chemisch spul K13 opgeslagen”, aldus een verslaggever. Volgens weerinstituut KNMI bevond de bovenste laag van de rookwolk zich omstreeks kwart voor vijf al boven het Groene Hart. ”Daar hangt de wolk op ongeveer 500 meter hoogte”, aldus een woordvoerder van het KNMI. Het ministerie van Justitie heeft ook het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) in werking gesteld. Dat is een landelijk coördinatiecentrum voor de inzet van brandweer en overige hulpdiensten. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

In delen van de gemeente Dordrecht en van het Zuid-Hollandse eiland Hoeksche Waard is het luchtalarm afgegaan. Daarmee wordt de waarschuwing verspreid dat mensen de deuren en ramen gesloten moeten houden. In Moerdijk zelf rijden geluidswagens door het dorp. Voor zover bekend is er nog geen gevaar voor Alblasserdam. Mocht dit veranderen, wordt dit bericht direct bijgewerkt. De landelijke woordvoerder was tot nog toe niet bereikbaar voor commentaar. Ook politie Zuid-Holland-Zuid kon niet veel informatie geven. “De informatievoorziening gaat vanwege de opschaling via het actiecentrum aldaar,” aldus een politiewoordvoerster.

Chemie Pack is een bedrijf dat gevaarlijke chemische stoffen verpakt en opslaat. Welke risico’s dat precies met zich meebrengt kon een politiewoordvoerder nog niet zeggen. De zegsman laat weten dat de brand “in ieder geval de hoogste prioriteit heeft”. Bij Omroep Brabant spreekt een brandweerman van “levensgevaarlijk spul in de rook”. De regionale omroep is uitgeroepen tot rampenzender.

Ruim honderd brandweermensen van alle korpsen uit de regio zijn ingezet om de brand onder controle te krijgen. Ook de brandweer van Shell is ter plaatse. De vlammen slaan hoog uit het pand. De brandweer houdt de loodsen van het bedrijf waarin geen brand woedt, nat om overslaan te voorkomen. Het vuur zelf wordt bestreden met vooral schuimkanonnen.

Update: Een naastgelegen bedrijf, Wärtsilä, is door weglekkende brandende vloeistof ook in brand gevlogen en moet als verloren worden beschouwd.