ALBLASSERDAM – Hoewel de gedeeltelijke zonsverduistering op dinsdagochtend 4 januari lang niet overal goed te zien was, was in Alblasserdam en omgeving het zicht goed. Maarten van Werkhoven maakte rond 09.00 uur bij de Middelweg in Nieuw-Lekkerland een paar prachtige plaatjes, waar de verduistering goed op te zien is. Op de meeste plaatsen in het land ging de zonsverduistering vrijwel volledig schuil achter de wolken. Alleen met vrij zicht op de horizon, zoals bij Alblasserdam, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland, viel iets te zien. Klik op Lees Meer om meer foto’s te zien en verder te lezen.

Bij zonsopkomst rond 8.48 uur was de zon voor driekwart verduisterd. Omdat het nieuwe maan is, beweegt de maan vanaf de aarde gezien bijna precies voor de zon langs. Twee uur later, rond 10.40 uur, was de verduistering afgelopen. De zonsverduistering dinsdag was de eerste van vier gedeeltelijke zonsverduisteringen dit jaar. De andere drie (op 1 juni, 1 juli en 25 november) zijn in Nederland echter niet te zien. De eerstkomende gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland is te zien op 20 maart 2015. Voor de eerste volledige zonsverduistering is het zelfs wachten tot de volgende eeuw.