NIEUW-LEKKERLAND – Na zestien jaar trouwe dienst wordt deze maand de personeel /materieelwagen van brandweer Nieuw-Lekkerland ingewisseld voor een splinternieuw voertuig dat dezelfde functie krijgt als zijn voorganger. Eigenlijk mocht de oude Mitsubishi vorig jaar al met pensioen, maar de brandweer besloot het de wagen nog één jaar langer in dienst te houden. “De auto was nog niet zo slecht dat hij direct vervangen moest worden. Vandaar dat we hadden besloten ‘m nog één jaartje in dienst te houden. Het is tenslotte toch gemeenschapsgeld waar het van moet worden betaald,” aldus Jan Huisman, plaatsvervangend clustercommandant De Waard. Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s te bekijken.  

Qua voertuigfuncties verandert er niet veel. Het materieel van de oude wagen wordt gewoon overgezet naar de nieuwe auto. Ook de redplank op het dak gaat mee. “Daar hebben we al zoveel gemak van gehad. We zijn de enige in deze regio met dit redmiddel,” aldus Huisman. Vorige week moest deze ijsslee twee keer worden gebruikt bij meldingen van drenkelingen in Kinderdijk. Doordat de slee het gewicht van de persoon die er op ligt goed verdeelt, is het voor de brandweer mogelijk om bijvoorbeeld veilig op broos ijs te komen. 

Het oude voertuig dat wordt vervangen.

Blij

De uitstraling van de nieuwe ‘Man’ is er één waar elk brandweerlid trots op kan zijn. De robuuste voorkant doet zelfs vermoeden dat het om een tankautospuit gaat. “Maar eigenlijk is het onbeschoft gezegd niet meer dan een rijdend opberghok voor alle spullen die niet op de andere wagen mee kunnen met een uitruk. Je kunt hem niet vergelijken met een tankautospuit. De wagen is echt prachtig, we zijn er heel blij mee, maar hij is vooral functioneel en praktisch,” vertelt Luuk van Zoest, medewerker repressie&nazorg binnen Cluster De Waard, tevens Postcommandant van post Nieuw-Lekkerland.

Het nieuwe voertuig zal niet uitrukken voor alle meldingen. “We laten ‘m alleen meerijden als men denkt dat dit nodig is. Voor een containerbrand of automatische brandmelding blijft de wagen gewoon binnen, maar als er bijvoorbeeld ijs ligt en er is een melding van een drenkeling rijdt de auto direct mee,” weet Van Zoest. 

 

Calamiteiten

Naast de functie als Personeel/Materieelwagen kan het voertuig ook worden gebruikt door de waarschuwings –en verkenningsdienst. Deze dienst wordt met name ingezet bij calamiteiten zoals een grote brand. De brandweermensen met dit specialisme zorgen ervoor dat als er veel rookontwikkeling of een ongeval met gevaarlijke stoffen is, dat in het gebied aan de onderkant van de windrichting wordt gemeten. In de wagen is voor hen een aparte uitklapbare tafel gemaakt, waar onder meer tekeningen van het gebied op gelegd kunnen worden. 

Woensdagavond 26 januari vindt de officiële overdracht van het voertuig plaats. Hierbij zijn onder andere de (oud) korpsleden van de brandweer en de leverancier aanwezig.