REGIO – De oud- en nieuwnacht heeft zich in de regio Zuid-Holland-Zuid rustig ontwikkeld. De hulpdiensten werden vooral gealarmeerd voor brandjes, medische hulp na verwondingen door gebruik van vuurwerk en handhaving van de openbare orde. Grote incidenten bleven uit. De politie hield tussen 31 december en 1 januari 06.00 uur in totaal 48 mensen aan voor onder andere vernieling, brandstichting, mishandeling, vuurwerkoverlast en openbare dronkenschap. Tussen 00.00 uur en 06.00 uur kwamen 300 telefonische 112 meldingen binnen bij de Gemeenschappelijke Meldcentrale van politie, brandweer en GGD. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Dit bericht is aangevuld met een filmpje en een link naar een aantal foto’s van het feest in Blokweer.

Algemeen Commandant Peter Homminga: “Deze jaarwisseling wordt gekenmerkt door een goede sfeer. De feesten die in de diverse gemeenten in de regio werden georganiseerd, leverden vooral veel gezelligheid op. Op deze locaties was extra politie op de been om opkomende ongeregeldheden direct in de kiem te smoren. Hierbij werden ook verkenningseenheden en videoteams ingezet. Dit is in een aantal gevallen zeer effectief gebleken waardoor er ten opzichte van vorig jaar nog meer aanhoudingen zijn verricht”.

De DJ Kelvin Starz werd met zijn 'crew' in een prachtige limousine voor de deur van sporthal Blokweer gereden.

Het duurde behoorlijk lang voordat de honderden jongeren allemaal binnen waren.

Deze rijen ontstonden mede doordat iedereen bij de ingang werd gefouilleerd.

Volgens DJ Kelvin Starz uit Alblasserdam was de sfeer top.

Incidenten
Een aantal mensen werd direct aangehouden nadat zij, veelal onder invloed van alcohol, overlast veroorzaakten. In twee gevallen was er sprake van geweld tegen en het hinderen van hulpverleners: een agent raakte ‘s nachts lichtgewond aan zijn hand bij een aanhouding na een feest en de brandweer werd één keer gehinderd door het afsteken van vuurwerk. De verschillende ziekenhuizen in de regio hebben diverse slachtoffers behandeld met oogletsel, handverwondingen en brandwonden door gebruik van vuurwerk.

Een greep uit de verdere incidenten: Op vrijdagmiddag werden in Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht in totaal 11 minderjarigen opgepakt voor het vernielen van een bushokje en een brievenbus. In het centrum en andere gebieden van Dordrecht bleef het rustig.  Op de Langedijk in Gorinchem werd een vuurwerkpakket met tientallen mortieren tot ontploffing gebracht waardoor een aantal ruiten van woningen sneuvelden.  De 49-jarige bewoonster van een flatwoning aan de Valkhof in Sliedrecht werd rond middernacht met ernstige brandwonden in het ziekenhuis opgenomen als gevolg van een woningbrand. Een buurtbewoner zag rook in de woning en alarmeerde de hulpdiensten. De recherche doet onderzoek naar de oorzaak van het incident.

In Nieuw-Lekkerland moest de brandweer 's nachts uitrukken om te controleren of het vreugdevuur bij de Veerweg niet te veel schade zou aanrichten aan het asfalt. Dit was niet het geval, waardoor de brandweer direct terug kon na de kazerne.

 

In Alblasserdam moest de brandweer rond middernacht uitrukken voor een brand aan de Ferdinand Bolstraat. Daar aangekomen was geen brand te zien, maar had een buurtbewoner wel problemen met zijn zonnescherm. Omdat de Alblasserdamse brandweer van veel markten thuis is, werd een handje geholpen. Wat exact het probleem was bij de bewoners, is niet bekend. Er hoefde in ieder geval niet geblust te worden. De brandweer vertrok al na enkele minuten weer naar de kazerne.

Lik-op-stuk-beleid
Tegen overtredingen tijdens de jaarwisseling wordt snel en streng opgetreden.
Afhankelijk van de ernst van het feit ontvangt iemand direct een transactie, wordt voorgeleid, gaat naar de snelrechtzitting op 5 januari of ontvangt een dagvaarding voor een themazitting in januari of februari. Kortom, wie strafbare feiten pleegde tijdens de jaarwisseling, weet waar hij aan toe is als hij het politiebureau verlaat. De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75% hoger liggen dan anders. Ook kan door de rechter huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Strafeisen met betrekking tot geweld tegen hulpverleners worden door officieren van justitie met 200% opgehoogd ten opzichte van reguliere geweldszaken. Deze regelgeving is op 31 december 2010 ingegaan en blijft ook na de jaarwisseling van kracht.

Vanaf het Rijzenwiel in Alblasserdam was het vuurwerkspektakel rond middernacht goed te zien.

Het filmpje hierboven is gemaakt door Leonard van der Kuijl van TBmedia.nl. Op de Hyves van dit bedrijf zijn ook tientallen foto’s te vinden van het grote Oud en Nieuwfeest in Sporthal de Blokweer.