ALBLASSERDAM – De kans dat het Iraanse gezin, dat tien jaar geleden naar Nederland vluchtte en nu in Alblasserdam woont, in dit land mag blijven is een stukje groter geworden. Donderdag 30 december besliste de Almelose rechtbank dat vader Mehrdad en moeder Soheila voorlopig in Nederland mogen blijven. Hun zoon Sunny komt wat de rechtbank betreft niet in aanmerking voor asiel. Er is namelijk onvoldoende bewijs dat hij zich van de Islam tot het Christendom heeft bekeerd. De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) heeft twee weken de tijd om bij de Raad van State in hoger beroep te gaan. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

In diverse Alblasserdamse kerken zijn afgelopen maanden honderden handtekeningen en persoonlijke brieven opgehaald om de rechters te overtuigen dat het gezin in Nederland moet blijven. De Iraniërs hadden namelijk de pech net niet onder het generaal pardon van 2007 te vallen, omdat de drie enkele weken in België zijn geweest.

De rechtbank oordeelde donderdag dat het gezin eigenlijk terug zou moeten naar Iran, maar, omdat de IND tijdens de vorige zitting niet kon uitleggen waarom andere tot christen bekeerde moslims wel in Nederland mochten blijven, besloot de rechter op grond van het gelijkheidsbeginsel, het besluit om geen asiel te verlenen nietig te verklaren.

Geen bewijs
Voor zoon Sunny ligt dit anders. Hij heeft dan wel de Islam de rug toegekeerd, maar heeft nog niet de stap gezet zijn nieuwe geloof in het openbaar te belijden. Volgens de rechter ontbreekt het bewijs (schriftelijk doop/belijdenisbewijs) dat hij christen is geworden, waardoor de beslissing van de IND niet kan worden aangevochten. En dus zou hij alsnog het land uit moeten. Dat wil volgens de betrokkenen echter niet zeggen dat er geen mogelijkheden meer zijn om een eventuele situatie – van de ouders hier in Nederland en de zoon in Iran –  te bestrijden. Sunny’s ouders hebben het eerder genoemde bewijs wel.

Kees Brinkman, één van de betrokkenen die zich al jaren inzet om het gezin in Nederland te houden, roept mensen op voor de drie te bidden. “Laat de kracht van het gebed ook de komende weken als een muur om hen drieën heen staan.”

Het uitgebreide verhaal over de Iraniërs is hier te vinden.