ALBLASSERDAM – Het gemeentebestuur van Alblasserdam heeft besloten om in navolging van zo’n veertig andere gemeentes in Nederland precariobelasting te heffen over kabels en leidingen die in de grond van de gemeente liggen. In heel Nederland heft zo’n tien procent van de gemeentes een dergelijke belasting. Volgens de Alblasserdamse wethouder Peter Verheij stond dit al jaren in de verordening, maar door een hevige discussie in onder meer de Tweede Kamer werd besloten de heffing pas dit jaar daadwerkelijk uit te voeren. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

De precariobelasting was afgelopen jaren al een veelbesproken onderwerp in de Tweede Kamer. De belasting zou niet transparant genoeg zijn en er zouden te veel kosten gemaakt moeten worden om het te innen, waardoor het geld alleen rondgepompt zou worden. Ook zou het geen kostenverlichting, maar een kostenverschuiving zijn. Een voorstel om de belasting per 1 januari 2010 af te schaffen werd op het laatste moment ingetrokken, door een negatief advies van de Raad van State. En nu, net na de uitvoering door de gemeente Alblasserdam is het vuur in de Kamer opnieuw flink opgelaaid over de precariobelasting en bestaat de kans dat de heffing alsnog op korte termijn wordt afgeschaft.

Bedrijvenbelasting
Wethouder Verheij: “Wij dachten: de discussie in de Tweede Kamer is voorbij, we kunnen dus doorgaan met het uitvoeren wat we in het verleden hebben vastgesteld. Net nadat we het hadden ingevoerd, laaide de discussie opnieuw op. Maar voorlopig kunnen we de belasting handhaven. Overigens is de heffing er om kosten te compenseren tijdens werkzaamheden bij de leidingen en het beheer van de kabel- en leidingenstrook; De heffing leggen we dus niet neer bij de burgers, maar bij de bedrijven die leidingen in de Alblasserdamse grond hebben liggen. Hoe zij dit versleutelen is aan hen.”

Belasting over belasting betalen
Het tarief van de belasting per bedrijf dat leidingen in de Alblasserdamse grond heeft, is vastgesteld op 39.00 euro exclusief zes procent btw voor de jaren 2010 en 2011. Per jaar is de belasting dus 19,50 euro. In de praktijk komt dit neer op een rekeningverhoging voor de Alblasserdamse burger, omdat de bedrijven de hun opgelegde belasting direct doorberekenen aan hun klanten. En omdat de belastingdienst dit als ‘kosten’ ziet, moet over de belasting nogmaals belasting worden betaald aan de Rijksoverheid.

Drinkwaterbedrijf Oasen is niet blij met de heffing: “Wij zijn geen commercieel bedrijf. Ons tarief is kostendekkend. Wij vinden dat op een zo primaire voorziening als drinkwater geen belasting geheven zou moeten worden,” aldus een woordvoerder van Oasen. Volgens Glerum heeft Oasen geen enkele invloed op de belasting: “Het is een bewuste keuze van de gemeente geweest. Ze hadden ook de OZB kunnen verhogen, maar ik denk dat dit te gevoelig lag in Alblasserdam en dat te hard zou aankomen.”

Geen verkapte OZB
Peter Verheij spreekt een verkapte OZB verhoging tegen. “Dit is absolute speculatie. Het staat helemaal los van de OZB, want deze belasting is voor de kabel -en leidingbedrijven die gebruik maken van en graven in onze grond, niet voor burgers.” Volgens Verheij is de gemeente Alblasserdam behoorlijk coulant geweest: “We hadden de belasting met terugwerkende kracht van de afgelopen vijf jaar kunnen innen, want sinds dien staat het in de verordening. We hebben besloten dit niet te doen, omdat de bedrijven redelijkerwijs mochten verwachten dat we niet meer tot inning zouden overgaan na zoveel jaar. Wel moet de belasting vanaf 2010 worden betaald.”

170.000
Behalve op waterleidingen, gaat de gemeente ook belasting heffen op gas en elektriciteit. Op de riolering komt geen heffing, want dat is al eigendom van de gemeente, ook op Telecom komt geen belasting. Dat is namelijk bij wet verboden. Bij die bedrijven brengt de gemeente de schade, het onderhoud en de kosten van verwachte snellere vervanging separaat in rekening. De gemeente Alblasserdam denkt met de heffing een bedrag van 170.000 euro op te halen.