ALBLASSERDAM – Begin januari verschijnt van de hand van de Alblasserdamse burgemeester Bert Blase de roman In Statu Nascendi. Het is meer dan alleen een boek. Blase verkent een volstrekt nieuw, multimediaal-interactief literair genre. In Statu Nascendi verschijnt bij uitgeverij Publièra Publishers als ‘belevingsboek’ in een papieren en digitale versie, geschikt voor ipad- en e-reader. De roman bevat links naar (YouTube)filmpjes van plaatsen, personen, muziek en gebeurtenissen die er een rol in spelen. Daardoor komt het verhaal via alle zintuigen bij de lezer binnen. De auteur en zijn publiek wisselen via een website en Twitter-account met elkaar van gedachten. Een deel van het boek is al op internet te lezen. Dit gaat onder meer over de liefdesavonturen uit de jeugd van Blase. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Schrijver-burgemeester Bert Blase beschrijft het leven onverbloemd en waar nodig rauw. Maar hij toont ook een bijna tedere compassie en lichtvoetigheid. In Statu Nascendi is een verhaal over leven zonder vanzelfsprekendheden en – zoals in veel families – het wegvallen van houvast. Maar het is ook een pleidooi voor veerkracht, fantasie en onbevangenheid. Want alles is – getuige de titel – in een voortdurende staat van wording.

 In Statu Nascendi is een aangrijpende familiegeschiedenis. Bert Blase beschrijft de bewogen levens van twee broers, van 1958 tot nu. De jongens groeien samen op, maar hun volwassenheid verschilt hemelsbreed. Chris raakt onder invloed van verdovende middelen, zwerft rond in zijn verwarde geest en slijt zijn dagen binnen de poorten van het psychiatrisch ziekenhuis. Bernard volgt zijn verliefde hart naar Frankrijk, is succesvol als ondernemer en met zijn vernieuwende ideeën geeft hij stem aan de nieuwe Franse generatie. Hoe kunnen de levens van de twee broers zo verschillend zijn? Is het een brute speling van het lot? Of ligt de oorzaak in het bizarre geheim van hun ouders, dat zich in de loop van hun leven ontvouwt?

Publièra Publishers is een jonge multimediale Haarlemse uitgeverij, en verlegt de grenzen van papier naar internet, mobiel en evenementen. Sinds 2009 met magazines als Maison en France en En Route. Nu ook met een eerste innovatieve belevingsroman. ‘Want er kan zoveel meer, ook met een roman’ aldus Michiel Bom, directeur/uitgever van Publièra Publishers. Surf naar www.instatunascendi.nl of twitter met de auteur @BertBlase.

Tijdens de boekpresentatie zal het eerste exemplaar van ‘In Statu Nascendi’ door goochelaar-burgemeester Herman Jonker (van Hendrik-Ido-Ambacht) tevoorschijn worden getoverd. Daarna zal schrijver-burgemeester Bert Blase het verhaal kort toelichten en het eerste exemplaar uitreiken aan musicus-burgemeester Bernt Schneiders (van Haarlem, tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters). Daarna volgt een Talkshow o.l.v. Jaap Sluis, waarin de bijzondere hobby’s van onze hedendaagse burgemeesters, met een knipoog naar de politieke actualiteit, centraal staan.

Het eerste stukje boek is via de site http://instatunascendi.nl/ te downloaden.