ALBLASSERDAM/PAPENDRECHT – Het moet voor de hondenbezitter één van de grootste nachtmerries zijn: een hond die door het ijs zakt om vervolgens hulpeloos toezien hoe het dier kapot gaat aan kou en uitputting. Het overkwam zondagmiddag 19 december een moeder en dochter tijdens hun wandeling bij het Noordhoeksewiel op de grens van Papendrecht en Alblasserdam. Rond 14.30 liep de jonge Golden Retriever al spelend richting het broze ijs. Na een paar aarzelende stapjes vertrouwde het dier op de sneeuw/ijslaag, maar na enkele meters lopen, zakte de hond door het ijs en kon  niet meer uit het ijskoude water komen. Direct werd het alarmnummer gebeld, waarna de brandweer van Papendrecht en de duikers van Dordrecht werden opgeroepen. De bazin van de retriever kon het leed niet langer aanzien en stapte zelf het water in. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Deze poging werd door omstanders sterk afgeraden, waarna de vrouw het water weer uitkwam en huilend met haar dochter moest toezien hoe hun hond te lijden had. Omdat de brandweer ‘slechts’ met prio2 werd gealarmeerd, duurde het even voordat de hulpdienst arriveerde. Een doortastende buurtbewoner haalde intussen op zijn motorquad (een soort kleine terreinwagen op vier wielen) een bootje. Waarschijnlijk was dat de redding van de hond, want nog voordat de brandweer wat kon doen, kon de uitgeputte hond in het bootje getrokken worden, waarna het personeel van de dierenambulance zich over het dier kon ontfermen. De hond maakte het gisteren naar omstandigheden goed.

De bazin, die in het koude water was gesprongen, is voor de zekerheid nog even nagekeken door het ambulancepersoneel op onderkoelingsverschijnselen. Ook dit bleek mee te vallen. De foto’s zijn gemaakt door Laurens van Uden van de website www.hulpdiensten.net.