ALBLASSERDAM – Door de aanhoudende sneeuwval zijn er in het hele land grote problemen met gladde (snel)wegen en stoepen. Het strooizout bij de grootste Nederlandse leveranciers Eurosalt en Akzo Nobel is al aardig geslonken. Het beschikbare strooizout wordt op dit moment uitsluitend aan Rijkswaterstaat geleverd om de snelwegen te kunnen strooien. Netwerk, het bedrijf dat de strooiwerkzaamheden voor Dordrecht, Hendrik Ido Ambacht en Alblasserdam verzorgt, heeft aangegeven dat de voorraad strooizout slinkt en dat niet bekend is wanneer ze een nieuwe levering ontvangt. Daarom wordt het zout voorlopig met zand vermengd. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto´s: Annet Advokaat.

Maatregelen
De gemeente Alblasserdam zet zich maximaal in om de wegen begaanbaar te houden en heeft met Netwerk de afspraken aangescherpt om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Het zout dat nog aanwezig is bij Netwerk voor het strooien van de lokale wegen, wordt gemengd met zand. Als het sneeuwt, dan gaat Netwerk met sneeuwschuivers en -borstels de weg op. Als het sneeuwen is gestopt, wordt er gestrooid.

 Hoofdroutes
De speciaal uitgeruste wagens strooien de hoofdroutes, dat zijn de belangrijke in- en uitgaande wegen van de wijken en de industriegebieden. Dit geldt ook voor de hoofdfietspaden en de busroutes. Er zijn strooiroutes voor wegen en voor fietspaden. De strooiroutes zijn te vinden op de website van Netwerk. 

Extra maatregelen
De gemeente Alblasserdam heeft als extra actie een bedrijf ingehuurd dat de opgangen bij de Touwbaan, Noordenstraat, Pijlstoep en Dam/Plantage schuift en borstelt bij sneeuwval. Deze worden normaal niet meegenomen in de sneeuwroute. Bij de Touwbaan wordt de weg geopend om via het Willem Dreeshof de wijk te verlaten. Elke dag zal een gemeentelijk team bijeen komen om de actuele situatie te bespreken en eventueel maatregelen te nemen.

Zelf strooien
Wilt u helpen met het begaanbaar houden van uw straat? Maak dan bijvoorbeeld samen met de buren de trottoirs in uw straat schoon. Of strooi zand op gladde plekken.

In straten en op trottoirs waar weinig verkeer is, werkt zand beter dan strooizout. Zand maakt sneeuw of ijs stroever. Strooizout is alleen effectief als er voldoende verkeer is. Het blijft voor weggebruikers altijd noodzakelijk om het rijgedrag aan de weersomstandigheden aan te passen, rekening te houden met elkaar en zoveel mogelijk op de hoofdroutes te blijven.