ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse wethouder Ad Cardon heeft woensdag 15 december het startschot gegeven voor het programma BoekStart in de Alblasserdamse bibliotheek. Rond 15.00 uur knipte de wethouder het lintje door, waarna de baby-voorleeshoek officieel was geopend. Ouders in Alblasserdam krijgen, als hun kindje een paar maanden oud is, een uitnodiging van de gemeente om hun baby gratis lid te laten maken van de bibliotheek. Ze ontvangen als welkomstgeschenk een BoekStartkoffertje met daarin een babyboekje, een cd met liedjes en een folder met tips over voorlezen. BoekStart wil lezen met kinderen vanaf 3 maanden bevorderen én ouders met jonge kinderen laten genieten van boeken. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto: Bert Bons.

Met lezen kun je niet vroeg genoeg beginnen. Het levert je zelfs een blijvende voorsprong op in het lees- en taalonderwijs. Kinderen behouden deze voorsprong gedurende hun hele schoolloopbaan, zo blijkt uit Brits onderzoek. Wethouder Ad Cardon verwoordde het tijdens zijn openingspraatje als volgt: “Als je die voorsprong hebt schijn je niet meer in te halen te zijn.” De wethouder deelde direct na de opening de eerste koffertjes uit. Na de start van het project en de babyhoek heeft de bibliotheek het voornemen met regelmaat activiteiten voor ouders en baby’s te organiseren.

BoekStart is ontstaan naar voorbeeld van het landelijk programma BookStart in Groot Brittannië. Het is ontwikkeld door Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en is onderdeel van het beleid ‘Kunst van Lezen’ van voormalig minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.