ALBLASSERDAM – Een dertig jaar oud paard is woensdagochtend 15 december van een brug gevallen en moest daardoor een half uur in het water, tussen de ijsschotsen liggen. Het ongeval gebeurde rond 9.40 uur ter hoogte van zorgboerderij Tro Tardi aan het Boerenpad in Alblasserdam. Volgens één van de verzorgers gleed het dier uit, plonsde in het water, zwom onder de brug door en bleef daarna verstijfd tegen de kant liggen. De brandweer, die na ongeveer een kwartier arriveerde, had de handen vol aan het dier dat zelf weinig tot geen krachten meer had. Na vijftien minuten sjorren, lukte het om de viervoeter op de kant te krijgen. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Eenmaal op de kant bleef de 30-jarige meer dood dan levend liggen. Een eerste poging om het paard weer op vier benen te krijgen mislukte, enkele minuten later kregen de hulpverleners het wel voor elkaar, waarna het dier direct naar de stal is gebracht.

Boer Rietveld, eigenaar van de boerderij, zag niet veel meer in het beest: “Hij had er gelijk uitgetrokken moeten worden met een trekker. Nu kan ik ‘m wel afschrijven.” Volgens de verzorgster (niet de eigenaresse) lag dit wat genuanceerder: “Het is een heel oud paard. Z’n achterkant werkt amper, dus alleen een trekker ervoor had echt niet gewerkt.”

De kans dat het dier het gaat overleven is volgens de verzorgster klein: “Hij is oud en heeft lang in het water gelegen. De kans dat ‘ie dit gaat overleven is heel gering.”`

Update: het gaat inmiddels weer een stuk beter met het paard. Ze eet en drinkt weer, heeft warme dekens en wordt goed verzorgd. “Het gaat wonderbaarlijk goed met haar. Ik had dit echt niet gedacht van zo’n oud paard. We hebben goede hoop dat ze het gaat overleven,” aldus de verzorgster.

De brug waar het paard op uitgleed.

Aan goede nazorg ontbrak het niet...