NIEUW-LEKKERLAND – Vandalen hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag 11 december ten minste veertig auto’s en twee bushokjes in Nieuw-Lekkerland vernield. Tijdens de gewelddadige tocht door onder meer de Venuslaan, Planetenlaan en de Uranusstraat, moesten tientallen autoruiten en spiegels het ontgelden. Hoewel er grof geweld werd gebruikt, heeft niemand argwaan gehad en de politie gewaarschuwd. Volgens politiewoordvoerster Nicolette Bovenhorst is dit ‘heel opmerkelijk’. De politie heeft nog geen idee welke mensen de vernielingen op hun geweten hebben en is daarom zaterdagochtend direct een buurtonderzoek gestart. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto’s en tekst: Peter Stam.

Vermoedelijk hebben de barbaren de beschadigingen tussen 01.00 en 04.00 uur aan de auto’s toegebracht. Marianne Kieboom(19) is één van de gedupeerden. In haar blauwe Peugeot werden twee, uit een voortuin getrokken, te-koop-borden gespietst. “Dit is echt niet meer normaal. Ze hebben uit de straat hier verderop (Marslaan, red.) borden uit de tuin getrokken en dwars door mijn auto gestoken. Ik vind dit wel een hele aparte manier van slopen!,” vertelt de Nieuw-Lekkerlandse die opgezadeld zit met een schade van enkele honderden euro’s.

Haar moeder Annemarie kan er, hoe wrang ze het ook voor haar dochter ook vindt, wel een beetje om lachen. “Het is natuurlijk van de gekken, maar het lijkt nu net of de auto te koop staat. En ze hebben ook nog eens een bord verkocht er naast geprikt. Het is niet leuk, maar ik kan er toch een beetje om lachen. Ik hoop dat ze de daders snel vinden, zodat de schade kan worden verhaald.”

Opvallend
Behalve borden die door auto’s werden gegooid, zijn er ook plantenbakken door de voorruitten gegooid. En ondanks deze herrie is niemand in de wijk wakker geworden. “Het is heel opvallend dat niemand ’s nachts naar ons heeft gebeld. Dat is ook één van de redenen waarom we een wijkonderzoek zijn gestart. Doormiddel van flyers proberen we te achterhalen of mensen iets is opgevallen. Tot nog toe hebben we geen verdachten kunnen aanhouden,” aldus Nicolette Bovenhorst van de politie.

De familie Kieboom hoorde wel wat herrie, maar stond daar verder niet bij stil. Annemarie vertelt: “Rond 02.15 uur hoorde ik wel wat kabaal, maar omdat mijn dochter een feestje hield en ik de meiden daarna hoorde lachen, dacht ik dat het in huis was en wel mee viel. Nu heb ik spijt dat ik niet even uit het raam heb gekeken.” De bewoners uit de Venuslaan hebben helemaal niets gehoord. “Wij slapen aan de achterkant van het huis en horen nooit iets dat aan de straatkant gebeurt. Het is te hopen dat iemand op camerabeelden wat kan terugzien,” aldus een ondernemers wiens spiegel van de auto werd getrapt.

Zwaar vuurwerk
 De Nieuw-Lekkerlandse Nenna Smits woont sinds 1972 in het Zuid-Hollandse dorpje en ziet het gedrag hollend achteruit gaan. “De laatste tijd nemen de vernielingen steeds meer toe. Elke dag wordt er zwaar vuurwerk afgestoken en er wordt alcohol bij het leven gedronken. Ik word er gek van. Ook worden er vaak auto’s bekrast of op een andere manier toegetakeld, maar zoals nu is het nog nooit geweest. Dit slaat alles. Ik vind het een schande dat dit in ons dorp voorkomt,” aldus de vrouw.

Over de mogelijke daders tast de politie nog volledig in het duister. Wijkagent Floris Loman: “We hebben tot nog toe geen flauw idee wie hier achter zit. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen die wat gezien of gehoord hebben, zich bij de politie melden.”

Een forensisch onderzoek naar mogelijke vingerafdrukken liep op niets uit. “De vandalen hebben waarschijnlijk handschoenen gedragen, want ik heb geen enkele vingerafdruk kunnen ontdekken,” aldus de forensisch onderzoeker.

Tot nog toe wordt er door de politie geen verband gelegd met de vernielingen in Zaltbommel. Daar werden in dezelfde nacht op dezelfde wijze ook tientallen auto’s vernield.