ALBLASSERDAM – Hoewel tientallen journalisten elkaar afgelopen zomer zowat in de haren vlogen om een quote van CDA-prominent Henk Bleker te bemachtigen, bleef het dinsdagavond 7 december qua opkomst toch opvallend stil in de grote zaal van cultureel centrum Landvast. In een bewogen speech vertelde de huidig staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over de moeilijke tijd die hij en zijn partijgenoten achter de rug hebben. “De keuzes waren moeilijk, maar ik heb er geen spijt van. We hebben nu een reageerakkoord dat deugt. Wanneer je de eerste pagina’s leest, klinkt dit als een klok,” aldus Bleker. Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s te bekijken.

Nadat de kersverse staatssecretaris zijn eerste zinnen had uitgesproken, bleek hij de retorica, oftewel de edele kunst der welsprekendheid, erg goed te verstaan en wist hij de bezoekers te boeien met zijn persoonlijke verhaal, maar ook met de omstreden partijvisie. “In de beginperiode, net na de verkiezingen had ik het erg moeilijk. Binnen mijn familie werd ik heen en weer geslingerd tussen wel en niet regeren met de PVV. Ik heb lang getwijfeld, heb gesprekken gehad met Geert Wilders en heb pittige discussies moeten voeren, maar ik ben nu toch overtuigd dat het een goede keuze is geweest. Later zal blijken of we inderdaad het goede pad hebben bewandeld,” aldus Bleker.

Vrijheid
De CDA’er benadrukte dat zijn partij, ook een partij voor moslims is. “We accepteren ieder geloof en keren moslims zeker niet de rug toe. Ik zei laatst nog tegen mijn zoon: stel je voor, wij vertrekken naar Turkije, wonen daar veertig jaar en hebben er een christelijke gemeenschap gesticht. Hoe zou jij het dan vinden om ineens te horen dat je geloof geen geloof is, maar een politieke mening en dat dan ook nog eens ingewreven wordt dat je eigenlijk niet thuis hoort in dit land. Dat zou toch verschrikkelijk zijn? Wij doen er daarom alles aan om de vrijheid van godsdienst in ons land te waarborgen.”

Alblasserdam
Hoewel het de laatste tijd slecht ging met het CDA, heeft Bleker alle vertrouwen in de toekomst: “We laten ons niet zomaar uit het veld slaan. We hebben goede standpunten en hebben wel degelijk ruggengraat. Ook ik heb natuurlijk gezien dat veel mensen bewust voor een andere partij dan het CDA hebben gekozen, tijdens de laatste verkiezingen. Daarom willen we de komende periode mensen weer overtuigen van het nut om op onze partij te stemmen en vooral te overtuigen dat wij niet met alle winden meewaaien en ook niet uit zijn op de macht. Ik hoop dat Alblasserdam het begin gaat worden van een nieuw CDA-succes,” sprak de Groninger na afloop.

Een groot deel van Blekers toespraak in Alblasserdam is woensdag 29 december terug te zien bij het tv-programma ‘Profiel’.

Henk Bleker, penningmeester Arie den Boer en wethouder Sjoerd J. Veerman.