ALBLASSERDAM – De politie waarschuwt voor collectes aan de deur voor Unicef.  Wie een collectant aan de deur heeft die zegt voor Unicef geld in te zamelen, heeft hoogstwaarschijnlijk met een oplichter te maken. Unicef collecteert namelijk niet voor contant geld aan de deur. Op donderdag 2 december belde een getuige dat er op 30 november een jonge vrouw van rond de 22 jaar bij hem aan de deur kwam die vertelde voor Unicef donateurs te werven. De dame droeg een jas en tas van Unicef. Nadat de melder aangaf geen interesse te hebben, vroeg de vrouw om een financiële bijdrage. Deze gaf de man haar waarna zij korte tijd later door de getuige werd gezien bij de MC Donalds. Zij zat daar samen met twee andere jonge dames te eten. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Rond 22 november werd bij een inwoonster van Zwijndrecht ook al door een onbekende vrouw aangebeld die zei te collecteren voor Unicef. De vrouw had geen collectebus bij zich en vroeg het slachtoffer het geld ‘gewoon’ aan haar te geven. De Zwijndrechtse vertrouwde het niet, gaf niets en stuurde de nep-collectant weg. Het is niet uit te sluiten dat meerdere mensen op deze manier benaderd zijn.  Iedere volwassene dient zich in Nederland te kunnen legitimeren. Wie een collectant aan de deur krijgt, mag gerust naar een identiteitsbewijs vragen. Een echte collectant zal er geen probleem mee hebben om zijn/haar identiteitsbewijs te laten zien. Ook moet een collectant een gemeentelijke vergunning kunnen laten zien. Als de man of vrouw aan de deur één of beide documenten niet kan tonen, wordt geadviseerd geen geld te geven en de politie te bellen. Unicef benadrukt dat zij nooit huis-aan-huis voor contant geld collecteert en betreurt het dat haar goede naam voor deze praktijken wordt gebruikt.