ALBLASSERDAM – Hof Souburgh in Alblasserdam, met onder meer de Souburghse molen, de boerderij en het Appelhuisje hebben zwaar te lijden onder criminele activiteiten. Het is daarom volgens grondeigenaar Anne Broere bijna niet mogelijk om de monumenten tegen verval te beschermen. Deze week vroeg D66 zich tijdens de commissie vergadering af of de gemeente geen zorgplicht kon opleggen aan Broere. “Hij wist toch dat hij oude dingen kocht en dat dit bijgehouden moet worden?,” vroeg D66’er Marco Stout aan wethouder Sjoerd J. Veerman. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Volgens Veerman is het echter niet mogelijk om de eigenaar van de grond een zorgplicht op te leggen. “De rijkswetgeving heeft het niet verplicht. Er is dus geen afdwingbare plicht. We moeten dus met de pet langs om het te laten restaureren,” aldus Veerman.

VVD’er Herman Verweij vond dit antwoord niet afdoende. “Wat gaat u concreet doen om meneer Broere te bewegen onderhoud te plegen aan de panden?,” vroeg de liberaal. Maar ook dat wordt erg moeilijk volgens de wethouder: “Zolang er geen vergunning is, mag er niets aan verspijkerd worden. Er mag zelfs geen raamkozijn in gezet worden. Binnenkort hoop ik meer duidelijkheid te hebben na een inhoudelijke discussie,” aldus Veerman.

In een telefonisch interview heeft Broere laten weten dat er bijna geen beginnen aan is om het verval van de monumenten tegen te gaan. “Ik heb er al hekken omheen laten zetten en heb het probleem herhaaldelijk aangekaart bij de gemeente en de politie. Als ik bijvoorbeeld de ramen met planken dichttimmer, ligt alles de volgende dag er weer uit. De criminaliteit op het stuk grond is gigantisch. Wat moet ik er verder nog aan bij houden? Ik vind het ook vreselijk, maar er is gewoon niets aan te doen. Het wachten is op de gemeente en de provincie. Als zij het eindelijk met elkaar kunnen vinden, kan ik aan de slag. De plannen liggen al klaar.”

Het vorige artikel over dit onder werp is hier te lezen.