ALBLASSERDAM – Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam begint zaterdag 4 december met het vertonen van films in drie dimensies. De eerste 3D film die wordt vertoond is de Disney-film Rapunzel. Landvast, de enige bioscoop in deze regio, hoopt dat met deze investering nog meer mensen naar de film komen in het Damdorp. En dat is wel nodig ook, want het is voor het centrum niet makkelijk om het hoofd boven water te houden, nu er door de gemeente flink bezuinigd moet worden op onder meer de subsidies. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Eens per maand komt het zevenkoppige bestuur van Landvast bij elkaar om te spreken over de meest uiteenlopende zaken. “Dat kan gaan over bestuurlijke, technische, commerciële en financiële zaken,” vertelt voorzitter Arie Valk. Voor Landast is het dit jaar het jaar van de waarheid. “Na de opening hebben we een fantastische periode meegemaakt. De jaren 2008 en 2009 waren zeer succesvol. Daarna was er een duidelijk stabilisatie te zien. Nu, de laatste twee maanden van het jaar, zijn we met een eindsprint bezig. Met de investering in 3D hopen we nog meer mensen naar Landvast te krijgen. Het is voor ons het jaar van de waarheid,” aldus Valk.

Sterke maanden
Bedrijfsleider Hans Laheij vult aan: “Vooral de Harry Potter film, die aanvankelijk in 3D getoond zou worden, wordt erg goed bezocht. Tot nog toe waren we alle keren dat we ‘m hebben vertoond, volledig uitverkocht. Maar ook andere jaren zijn de maanden november en december sterke bioscoopmaanden. Gelukkig heeft de bioscoop tot nog toe weinig last van de recessie, want naar de film gaan blijft gewoon een leuk en betaalbaar uitje, waar niet op wordt bezuinigd. En de inkomsten van ons genereren we voor een groot deel uit de filminkomsten,” weet Laheij.

Ondanks de hoge bezoekerscijfers, heeft ook Landvast haar zorgen. Valk vertelt: “Er is voor 17.000 gekort op onze subsidie. Dat is zo’n tien procent van het totaalbedrag. Nu hebben we daar nog niet heel veel last van, maar je weet nooit hoe het in de toekomst gaat. Er kunnen slechtere tijden komen. Zonder subsidie gaan we het sowieso niet redden, maar als er minder nodig is, zijn wij de laatste die zeggen dat we het nodig hebben.”

100.000 euro
Dat er toch een investering van zo’n 100.000 euro gedaan wordt om films in 3D te kunnen kijken, lijkt misschien voor een buitenstaander wat ontactisch, maar volgens Laheij is dat het allerminst: “Veel mensen denken dat het hele bedrag opgaat aan alleen 3D, maar 75 procent gaat naar de digitale apparatuur. Nu doen we namelijk alles nog op grote filmrollen. Eigenlijk had deze kostbare manier van werken al in 2004 vervangen moeten worden. Maar door wat technische problemen wereldwijd is het volgens ons nu pas zinvol om te investeren.”

25 procent van de totale investering in de nieuwe apparatuur gaat naar de 3D lens. “Met de opkomst van 3-dimensionale films dreigden we de boot te missen. De eerste echte doorbraak was er met de film Avatar in 2009. Daarna kregen we steeds vaker aanvragen of het bij ons ook mogelijk was om in 3D te kijken. Om niet achter de feiten aan te lopen, zijn we dus met de techniek meegegaan,” aldus Laheij.

Politiek
De afgelopen maanden zijn vijf van de zes Alblasserdamse politieke partijen op bezoek geweest bij Landvast om te kijken hoe het reilt en zeilt bij de stichting. En dat was volgens bestuurslid Ronald Vreeman geen slecht idee: “We merkten dat veel mensen geen flauw idee hebben wat er allemaal binnen de muren van Landvast gebeurt. Zo weten niet veel mensen dat er zo’n veertig verschillende verenigingen en organisaties gebruik maken van ons gebouw. In een presentatie leggen we aan de politici uit waar we ons mee bezig houden. Op deze manier krijgen zij een beter beeld van onze werkzaamheden.”

Kosten
Vandaag dinsdag 30 november wordt de nieuwe digitale apparatuur geïnstalleerd. Overigens blijft de oude apparatuur gewoon intact, omdat nog niet alle maatschappijen overgestapt zijn op de digitale vorm.  De prijzen voor een bioscoopbezoek blijven gelijk met de entreeprijs voor een normale film. Er komen alleen wel kosten van twee euro bij voor de huur van een brilletje om in 3D te kunnen waarnemen. Landvast denkt er over, om de bril te koop aan te bieden, zodat mensen zelf elke keer hun eigen bril mee kunnen nemen.

Het Landvastbestuur met van links naar recht en van boven naar onder: Voorzitter Arie Valk, bedrijfsleider Hans Laheij, Ronald Vreeman (houdt zich ondermeer bezig met kunst in het gebouw), en facilitair medewerker Ad Kneepkens.