ALBLASSERDAM – Met de winter weer in aantocht heeft oudste en koudste vereniging van Alblasserdam afgelopen voor de 126e keer haar jaarlijkse algemene ledenvergadering gehouden. Behalve het financiële reilen en zeilen van de Alblasserdam IJs Club, werd ook de komende winter besproken. Secretaris Arjan Maat vertelde in zijn jaarlijkse voorspelling een strenge winter te verwachten, waarbij veel handen nodig zijn om het ijs goed te houden. Aan het einde van de vergadering werden vier leden van de club onderscheiden met een bloemetje en een fles punch. Zij mogen zich voortaan erelid noemen. Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s te bekijken.

In de winter van 1884-1885 werd het idee geboren om in navolging van andere plaatsen ook in Alblasserdam een ijsclub op te richten. Veel voorbereidend werk ging aan de oprichting vooraf. Toen het conceptreglement gereed was, brak op 9 februari 1885 de beslissende dag aan: de oprichtingsvergadering. Deze werd gehouden in het café van de heer B. Vogelesang. Niemand kon toen gedacht hebben dat de AYC zo’n lang leven beschoren zou zijn. De club stelde zich ten doel: “Voor alles te zorgen voor goede ijsbanen en verder de vermakelijkheden op het ijs te bevorderen door het onderhouden van ene tent, het geven van muziek, en het organiseren van lichaamsspelen in wedstrijden op het ijs.” Nu, november 2010 is dit nog steeds de doelstelling van de club.

Krijn de Boer
Na het behandelen van de officiële verplichtingen en het voorstel om de jaarlijkse contributie van vijf naar zes euro te verhogen, werden vier leden van de ijsclub door voorzitter Jan Baan en zijn bestuur in het zonnetje gezet. Krijn de Boer kreeg als eerste een fles punch en een bloemetje voor zijn tomeloze inzet voor de club. Baan prees hem vooral om zijn nauwkeurigheid van zijn werk. “Als iets door een gebruiker schoon achtergelaten werd, moest Krijn het toch maar weer even na soppen, want het moest echt schoon zijn. Krijn was hier bijna iedere dag te vinden, dat zijn tot nu toe 3264 dagen. Hier zijn wij als bestuur erg blij mee, want we beseffen hoe belangrijk het is als iemand een oogje in het zeil houdt, aldus Baan.

Antje Buijs
Als tweede werd Antje Buijs benoemd tot erelid van de club. Zij is vanaf 1961 actief betrokken bij de club en verzorgt sindsdien de bardiensten en helpt mee met het schoonmaken van het clubgebouw. “We konden altijd een beroep doen op je. In 1995 stond je zelfs met een noodkacheltje in een ijstijd te helpen. Dit vanwege de brand in ons oude, houten gebouw. Met de molentocht van 2009 ben je weleens veertien uur per dag op de been geweest, voor de club. Daarom vinden wij als bestuur dat je je erelidmaatschap dik hebt verdiend,” sprak Baan tot Buijs.

Jo Buijs
De derde onderscheiding ging naar oud-bestuurslid Jo Buijs. Baan sprak van een ‘zeer gewaardeerd’ lid van de club: “Je regelt ieder jaar onze bordsponsors en distribueert, samen met drie andere gouden medewerkers ieder jaar 1250 ledenkaarten. Ook regel je altijd perfect de prijzen die we gesponsord krijgen voor onze gratis verloting. Dit en ongetwijfeld nog andere dingen, maken jou tot een zeer gewaardeerd ijsclublid.”

Cees Franken
Tot slot werd oud-bestuurslid Cees Franken in het zonnetje gezet. Franken nam na de brand in het clubgebouw in ’95 het voortouw met de herbouw van het AYC-gebouw. Mede door zijn toedoen, is het nieuwe gebouw er gekomen. Tegenwoordig houdt Franken zich bezig met de bomenkap rondom het terrein van de ijsclub. “Alles bij elkaar vinden wij het als bestuur nodig om jou een erelidmaatschap aan te bieden,” aldus Baan.

IJsbaan
Deze week is in verband met de verwachte vorst, de toekomstige ijsbaan aan het Kortland onder water gezet. Hoewel het voorlopig nog even goed moet doorvriezen, treffen de onmisbare vrijwilligers van de club alweer de nodige voorbereidingen om het ijs goed berijdbaar te houden.