ALBLASSERDAM – De criminaliteit in winkelcentrum het Makado in Alblasserdam wordt de komende maanden harder aangepakt. Er wordt namelijk naar alle waarschijnlijkheid een winkelverbod ingevoerd voor mensen die zich misdragen in het centrum. Dat zei Hendrik-Jan Kaptein, beleidsadviseur van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel vrijdagmorgen 26 november in een gesprek na de ondertekening van de intentieverklaring Keurmerk Veilig Ondernemen. (zie het onderstaande bericht) Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Volgens Kaptein is het Makado uiterst geschikt om het principe van een winkelverbod in te voeren. “Het is allemaal particuliere grond. Ondernemers hebben dus het recht om mensen uit hun centrum te weren. Het is de bedoeling dat er een site de lucht in gaat, waarop de overlastgevers te zien zijn, met daarbij wat voor strafbaar feit ze hebben begaan. Als een ondernemer het nodig vindt, mag hij diegene een winkelverbod geven voor bijvoorbeeld de komende twee jaar. Wanneer dit verbod wordt overtreden, belt de ondernemer de politie, waarna de overtreder wordt opgepakt voor huisvredebreuk. En op die overtreding staan zware straffen in Nederland,” aldus Kaptein.

Handhaven
Het moeilijkste punt zit volgens de beleidsadviseur in het handhaven. Want hoe worden de relschoppers en criminelen herkend bij de deur? “Het is inderdaad niet eenvoudig om voor honderd procent te handhaven. Maar gek genoeg weten de meeste ondernemers wel, welke personen voor de overlast zorgen. Als het goed is, wordt het over een paar maanden mogelijk om deze personen een winkelverbod op te leggen. Voorwaarde is wel dat er aangifte gedaan is tegen het strafbare feit.”

Kaptein, die nauw overleg voert met de ondernemers van het Makado schat in dat het systeem binnen een paar maanden ingevoerd wordt. “Veel mensen zijn er positief over en we zijn er al een tijdje mee bezig. Het wordt dus zo goed als zeker binnen een paar maanden ingevoerd.”