Het echtpaar Alioglou uit Alblasserdam, komt van oorsprong uit West-Thracische. In februari van dit jaar werden deze arbeidsmigranten met een bezoek van de burgemeester vereerd vanwege hun 50-jarig huwelijk.

ALBLASSERDAM – Erfgoedcentrum DiEP presenteert vrijdag 19 november in Cultureel Centrum Landvast in Alblasserdam de publicatie Tabaksblad & Staaldraad; het verhaal van de West-Thraciërs in de Alblasserwaard. Het boek van schrijfster Emine Osmanoglou-Hakioglou vertelt het vaak hartverscheurende verhaal van deze arbeidsmigranten die in Alblasserdam werk vonden. Om 20.00 uur vindt een levendig vraaggesprek plaats met de auteur van het boek en een aantal geïnterviewden. Belangstellenden zijn van harte welkom. Aansluitend is er gelegenheid om in feestelijke West-Thracische sfeer herinneringen en ideeën uit te wisselen. Burgemeester Bert Blase neemt het eerste exemplaar in ontvangst. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Voorgeschiedenis
 In Alblasserdam wonen ongeveer 150 West-Thracische Turken. Hun oorsprong ligt niet in Turkije, maar in Griekenland. Deze zogenaamde Turkse Grieken werden in de jaren zestig van de vorige eeuw, toen Nederland met grote arbeidstekorten kampte, actief geworven door onder meer de Nederlandse Kabel Fabriek (NKF). Met hun vertrek naar Alblasserdam verruilden de West-Thraciërs hun plattelandsbestaan van tabaksteler voor een leven als staalarbeider. Dit was het begin van jarenlang hard werken, wennen aan de Nederlandse gewoonten en heimwee naar de geboortegrond en achtergebleven familieleden.

Aangrijpende verhalen
Om deze veelzijdige en vaak ontroerende verhalen van deze groep migranten te bewaren voor de toekomst, nam de auteur– zelf een West-Thracische van de tweede generatie- een groot aantal interviews af. Op basis daarvan schreef zij een gepassioneerd verhaal over de levensgeschiedenissen van de eerste en tweede generatie West-Thraciërs in Alblasserdam. Collector’s items – Verhalen uit 125 jaar Dordts archief Het boek wordt samen met de interviews opgenomen in het archief van Erfgoedcentrum DiEP. Deze aanwinst past in het thema van de huidige jubileum-tentoonstelling in HETHOF, Collector’s items. Verhalen uit 125 jaar Dordts archief. DiEP bewaart de geschiedenis van de stad en 13 regiogemeenten, waaronder Alblasserdam.

Praktische informatie
Datum: 19 november
Tijd: 20 uur, zaal open 19.30 uur
Locatie: Cultureel Centrum Landvast, Haven 4, Alblasserdam
Toegang is gratis.
Titel Tabaksblad & Staaldraad; het verhaal van de West-Thraciërs in de Alblasserwaard Auteur Emine Osmanoglou-Hakioglou ISBN 978-90-814527-2-4
Aantal pagina’s 194 Prijs 19,95 euro

Verkooppunten

 Het boek is te koop op de avond zelf, bij Erfgoedcentrum DiEP, Stek 13, Dordrecht en in Het Hof, Hof 12 Dordrecht. Boekhandels: De Bengel, Voorstraat 283-285 Dordrecht
De Krekel, Makado-Center 25 Alblasserdam
Vos & Van der Leer, Voorstraat 258A, Dordrecht