KINDERDIJK – In de nacht van dinsdag op woensdag 10 november heeft in een loods van een voormalig trainingscentrum op de scheepswerf van IHC Merwede aan de Smitweg in Kinderdijk een grote uitslaande brand gewoed. Hierbij raakte niemand gewond. Omstreeks 23.55 uur werd door het bedrijf melding gemaakt van een brand in een leegstaande loods op de werf waarna brandweerkorpsen uit de hele regio uitrukten om het vuur met groot materieel te bestrijden. In het pand waren geen gevaarlijke stoffen aanwezig die door de brand een gevaar vormden voor de volksgezondheid in de directe omgeving en daarbuiten. Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s van de brand te bekijken.

Gespecialiseerde meetploegen deden hiervoor op de plaats van het incident en aan de overkant van het water in het gebied rondom Ridderkerk zorgvuldig onderzoek en kwamen tot dezelfde conclusie. Ten tijde van het ontstaan van de brand waren er ruim 150 medewerkers op het terrein aanwezig. Zij liepen geen gevaar en vanwege het natuurlijke einde van hun dienst verlieten zij korte tijd later het terrein.

Rond 03.00 uur werd het sein brandmeester gegeven. De brandweer heeft nog enige uren nodig voor de laatste bluswerkzaamheden. Wanneer deze zijn voltooid zal de politie in de komende dagen technisch onderzoek doen in het pand. De loods, die op de nominatie stond om gesloopt te worden, is voor een groot deel verloren gegaan. Omliggende panden bleven gespaard. De brand kreeg de classificatie GRIP 1 wat staat voor Gecoördineerde Regionale Bestrijdingsprocedure waarbij brandweer, politie, GHOR, gemeente, milieudienst en de bedrijfsspecialisten gezamenlijk optrekken op het gebied van bronbestrijding. De laatste drie foto’s zijn gemaakt door Gerben van den Boom, de anderen door Peter Stam. Update: de twee foto’s direct hier onder zijn gemaakt door Kinderdijker Johan Velthuizen.