NIEUW-LEKKERLAND – De watertoren van Nieuw-lekkerland is verkocht. Drinkwaterbedrijf Oasen besloot vorig jaar om de watertoren uit bedrijf te nemen. Door modernisering van de infrastructuur was deze overbodig geworden. In oktober dit jaar werd het gemeentelijke monument te koop gezet en vandaag, vrijdag 5 november, is door Bureau De Landerije bekend gemaakt dat de toren is verkocht aan een Nieuw-Lekkerlandse ondernemer met een onderhoudsbedrijf. De man koopt de toren waarschijnlijk niet als ondernemer, maar als particulier.

Watertoren Nieuw-lekkerland
De watertoren van Nieuw-Lekkerland werd gebouwd in 1915 door Visser & Smit. De 34 meter hoge toren heeft een waterreservoir met een inhoud van 400 kubieke meter. In 2010 wees de gemeente de toren aan als gemeentelijk monument.

Functie watertorens
De watertorens zorgden er vroeger voor dat er een constante druk op ons drinkwaterleidingnet stond. Het waterreservoir in de torens was namelijk direct aangesloten op het leidingnet. Door gebruik te maken van de zwaartekracht zorgde het gewicht van de reservoirs voor voldoende druk op het water in het leidingnet. Daarnaast werden de waterreservoirs gebruikt bij een (plotseling) grotere vraag naar water. Sinds de bouw van het pompstation in Hardinxveld-Giessendam gebeurt dit automatisch