ALBLASSERDAM – De Alblasserdamse voetbalvereniging is sinds donderdagavond 14 oktober zo goed als zeker gered van een faillissement. De gemeenteraad van Alblasserdam heeft namelijk, tijdens de vergadering unaniem ingestemd met het principeakkoord om garant te staan voor een lening van de club van 175.000 euro bij de bank. VV Alblasserdam zit sinds vorig jaar in de financiële problemen door wanbeleid bij het vorige bestuur en heeft dit bedrag nodig om te kunnen voortbestaan. In november neemt de raad een definitief besluit over het voorstel. Klik op Lees Meer om te lezen wat de redenen zijn om akkoord te gaan.

Bij de meeste partijen speelde het maatschappelijke belang van de club een grote rol in de keuze. Bij faillissement zouden er namelijk honderden kinderen niet meer kunnen voetballen. Ook de al lopende lening was bij met name de VVD en SGP reden om het principebesluit te nemen. SGP’er Eric Boersma verwoordde dit met een kansspelvergelijking. “Laat ik voorop stellen dat we dus geen geld geven aan de club, we staan alleen garant voor de lening. Hierdoor stellen we andere mensen dus niet achter. Als je dit in kansen wil uitdrukken kom je tot de volgende conclusie: als we niet akkoord gaan met het garant staan voor de lening, hebben we honderd procent kans dat we 103.000 euro verliezen. We staan namelijk al garant voor de hypotheek van het clubgebouw. Als we wel akkoord gaan, hebben we een goede kans dat we het geld binnen de afgesproken 25 jaar terugkrijgen.”

De VVD was het hier helemaal mee eens: “Een uitgangspunt van de VVD is dat verenigingen zichzelf moeten bedruipen. Het is daarom zaak om risico’s van deze nieuwe garantstelling tot het absolute minimum te beperken. Als we niet garant staan moeten we per direct minstens 103.000 euro betalen,” aldus Catharina Leeuwis. Niet veel later vervolge de VVD’er: “Bij instemming van het principebesluit wordt morgen een lening verstrekt. De financiële stukken die tot nu toe zijn verstrekt door de vereniging, wekken vertrouwen. Het eerste elftal zal niet meer worden betaald met verenigingsgeld en de schulden worden afbetaald. Pas als in de meerjarenbegroting blijkt dat het perspectief voor de lange termijn gunstig is, neemt de raad in november een definitief besluit. Hiermee is voor de VVD voldoende voldaan aan de eis om de gemeentelijke risico’s tot het minimum te beperken en kunnen wij met dit principebesluit instemmen.”

De ChristenUnie, bij monde van Arjan Zwaan, merkte bij het akkoord gaan op dat een paar klassen lager voetballen helemaal zo erg niet is, als daarmee de club kan blijven bestaan. Hij doelde hiermee op het geld dat omgaat in het eerste elftal van de club. Deze leden werden namelijk met clubgeld betaald, maar VV Alblasserdam heeft toegezegd dat dit niet meer gaat gebeuren en dat de spelers alleen nog betaald worden uit een los-van-de-vereniging-staande businessclub.

Het CDA, de D66 en de PvdA gingen zonder veel kanttekeningen akkoord met het principe besluit. Al waren alle partijen het er nog steeds over eens dat er wel streng toezicht gehouden moet worden op het financieel handelen van de club.

In november dus een definitief besluit hierover. De foto bij dit artikel is overigens afgelopen zaterdag gemaakt door Kees Molenaar tijdens de wedstrijd Alblasserdam A1 tegen Ameide A1. Score werd 3-1 voor Alblasserdam.