ALBLASSERDAM – Bewoners rondom het gebied Scheldeplein/Waterland/Reigerstraat in Alblasserdam zijn een handtekeningenactie gestart tegen de komst van een UMTS-mast in hun wijk. UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System en is de opvolger van de GSM techniek. Het grootste bezwaar van de bewoners tegen de mast is het mogelijke gevaar voor de gezondheid. Van de antenne komt namelijk straling af, waarvan niet bekend is hoe schadelijk dit is op de lange termijn. Daarnaast vrezen zij waardevermindering van hun huis. Klik op Lees meer om verder te lezen.

Sinds vorige maand kunnen mensen bezwaar indienen tegen de komst van de 40-meter hoge mast, die KPN in de wijk wil plaatsen. Het bedrijf wil de mast graag plaatsen vlakbij het Boerenpad en de wijk Waterland. Voor de bewoners is het “volstrekt onbegrijpelijk” dat de gemeente Alblasserdam dit toe wil staan. Zij vinden dat umts-masten vanwege de elektromagnetische straling niet in woonwijken hoort en beter elders geplaatst kan worden.

Ook zijn de bewoners er niet blij mee dat er zo’n honderd vierkante meter boom gekapt moet worden voor de mast. Een delegatie van de bezwaarmakers heeft woensdag 13 oktober een gesprek gehad met verantwoordelijk wethouder Sjoerd J. Veerman. Meer nieuws over de concrete plannen en een mogelijk vernieuwde plaatsingsaanvraag volgt waarschijnlijk binnen enkele weken. Als er inderdaad een nieuwe aanvraag voor plaatsing van de mast komt, is hier schriftelijk bezwaar tegen te maken bij de gemeente.