KINDERDIJK – De Rotary Club Rotterdam Botlek heeft woensdagavond 29 september een bezoek gebracht aan werelderfgoed Kinderdijk. Rond half zeven verzamelden zo’n veertig leden zich rond het Wisboomgemaal in Kinderdijk, waarna de boottocht via de Boezem naar de bezoekersmolen volgde. Ook de Alblasserdamse wethouder en bestuurslid van de molenvereniging Sjoerd J. Veerman was aanwezig bij het bezoek. Klik op Lees Meer om meer foto’s te bekijken en verder te lezen.

De club, die wereldwijd honderden collega-clubs heeft, zet zich met name in voor financiële hulp aan goede doelen. Wekelijks wordt er een leerzame bijeenkomst gehouden, waarbij een bepaald onderwerp beter wordt uitgelicht. Één van de grootste projecten wereldwijd is het ‘polio-de-wereld-uit-project, waarvoor al miljoenen euro’s is opgehaald.

Hieronder een verslagje van clublid Arie den Boer:

Wij zijn met 40 leden van Rotary Club Rotterdam-Botlek op bezoek geweest in het Wisboomgemaal. Onder de deelnemers was ook Sjoerd Veerman, lid van Rotary Club Kinderdijk.

Henk Bronkhorst heeft ons verteld over het ontstaan van de Overwaard en de Nederwaard. Vervolgens zijn we onderleiding van Henk Bronkhorst met de boot van Ilse van der Plas naar de bezoekersmolen gevaren.

Na terugkomst in het Wisboomgemaal heeft Teun Tuijtel bestuurslid van de SWEK (Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) de presentatie “Niet alleen van wind”  gegeven, waar o.a. de doelstelling van de stichting zijn genoemd.  (ppt met 42 sheets-116 Mb) 

  • Het in stand houden van de 19 molens en de opstallen in het molengebied
  • Het behouden en conserveren van het molengebied als cultuurhistorisch monument en als natuurmonument
  • Het bevorderen van de publieke presentatie en de toegankelijkheid van het Werelderfgoed Kinderdijk
  • Het bevorderen van kennisoverdracht over het Werelderfgoed en de historische functie van molens en waterstaatswerken

 Na het diner heeft Ilse ons nog een DVD getoond over de molens van Kinderdijk. De Rotary Club Rotterdam-Botlek heeft de afgelopen maand verschillende sprekers in het Kasteel Van Rhoon uitgenodigd om over de uitwerking van de bevindingen van de Deltacommisie 2008 te spreken.