ALBLASSERDAM – De prachtigste illustraties en tekeningen uit kinderboeken staan centraal in de 56ste Kinderboekenweek 2010. Onder het motto De Grote Tekententoonstelling – beeldtaal in kinderboeken krijgen prentenboeken, illustraties en strips van 6 tot en met 16 oktober 2010 volop de aandacht. Ook de Bibliotheek A tot Z grijpt dit thema aan om de kracht van illustraties te laten zien. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

In samenwerking met Schouwburg Kunstmin, Filmhuis Cinode, DaVinci College, Stichting ToBe, Kinderboekwinkel De Giraf, PABO Dordrecht en het Dordrechts Philharmonisch Orkest organiseert de bibliotheek in het kader van de Kinderboekenweek tal van feestelijke activiteiten.

Een dikke week feest in de bibliotheek
Woensdag 6 oktober opent de Bibliotheek A tot Z om 13.00 uur de Kinderboekenweek met een spannende zoektocht door het centrum van Dordrecht. Het meisje van de jaarlijkse Dordtse Kinderboekenweekposter komt tot leven en gaat samen met kinderen op zoek naar de illustrator die haar heeft getekend. Onderweg tijdens haar zoektocht ontmoeten het meisje en de kinderen diverse illustratoren en (strip)tekenaars uit het heden en verleden.

Verder kunnen kinderen tijdens de openingsmiddag met Zoom & Zap & de Grote Tekententoonstelling kennismaken met negen verschillende technieken die gebruikt worden bij het maken van (kinderboeken)illustraties. Na de introductiefilm gaan kinderen in de bibliotheek eerst (in)zoomen & verder zappen in de Grote Tekententoonstelling en daarna zelf alle technieken uitproberen, resulterend in “mijn kunstwerk”.

Tijdens de gehele Kinderboekenweek organiseert de bibliotheek in al haar vestigingen diverse creatieve, actieve en ontspannende bezigheden. Alle kinderen zijn welkom, ook zij die geen lid zijn van de bibliotheek. Zo wordt er voorgelezen aan de hand van een Japans vertelkastje met mooie prentenplaten en worden de films UP!, Bee Movie en Ponyo vertoond. Voor de jongste kinderen is er een poppenkastvoorstelling die aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek.

Ook kunnen kinderen een speurtocht maken door de bibliotheek. Met een deel van een illustratie uit een bekend kinderboek, gaan ze op zoek naar de volledige illustratie. Kinderen die zin hebben, kunnen de workshop van Denise Kruithof volgen en samen met deze kunstenares een prachtig pluisje maken. Strips, lettervormen, prentenboeken of boekfiguren, allerlei materialen in de bibliotheek kunnen gebruikt worden door de kinderen om een mooi werkstuk te maken dat in de bibliotheek wordt tentoongesteld.

Kaarten voor diverse activiteiten zijn verkrijgbaar in de vestigingen waar de activiteit wordt gehouden of via www.debibliotheekatotz.nl.

Programma van de bibliotheek tijdens de Kinderboekenweek in het kort:

Wat         : Zoom & Zap tijdens de openingsmiddag in alle bibliotheekvestigingen
Wanneer  : 6 oktober 2010, vanaf 14.00 uur
Waar        : alle vestigingen van de Bibliotheek A tot Z
Voor wie  : kinderen vanaf 9 jaar
Toegang  : gratis, ook voor niet-leden

Wat         : Beeldige speurtocht in de bibliotheek
Wanneer  : 6 t/m 16 oktober
Waar        : alle vestigingen
Voor wie  : kinderen tot ca. 9 jaar
Toegang  : gratis, ook voor niet-leden

Wat         : Poppenkastvoorstelling
Wanneer  : 13 oktober 2010, 14.30 uur
Waar        : vestiging Alblasserdam
Voor wie  : kinderen 3 t/m 7 jaar
Toegang  : gratis, ook voor niet-leden