KINDERDIJK – De honderdduizendste bezoeker van de Bezoekmolen van Kinderdijk is vandaag begroet en gehuldigd door burgemeester Houtman van Nieuw-Lekkerland, de gemeente in de Alblasserwaard waar Kinderdijk deel van uit maakt. Vorig jaar werd de honderdduizendste pas vier weken later begroet, op 20 september. De bezoeker, de familie Berger uit Colorado in de Verenigde Staten, bezocht de molens per fiets. Derek en Katrin Berger en hun kinderen Tony (6) en Phoebe (4) logeren bij vrienden in Gouda. Ze kregen uit handen van de burgemeester het boek “Kinderdijk, land, wind en water” en een mooie bos bloemen. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto: Swek/Peter Paul Klapwijk.

Dat de 100.000ste nu al werd begroet, is te wijten aan een toename van betalende bezoekers. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) dankt de toename van bezoekers aan het mooie weer deze zomer, aan een toename van het aantal individuele bezoekers en aan de toename van het aantal schepen dat Kinderdijk bezoekt. Kwamen er vorig jaar nog 79 schepen, dit jaar zijn dat er al 242. De meeste van die schepen legden voorheen aan in andere plaatsen, om vervolgens de passagiers per bus naar Kinderdijk te brengen. Ook weten steeds meer rederijen de weg naar Kinderdijk te vinden. Er komen nu al zo veel schepen dat de Stichting naarstig op zoek is naar mogelijkheden om een tweede steiger aan te leggen. Het gebeurt nu regelmatig dat cruiseschepen niet aan kunnen leggen omdat de steiger al bezet is.

De familie Berger uit Colorado (Verenigde Staten) zijn vandaag, 31 augustus gehuldigd als 100.000ste bezoeker van de Bezoekmolen van Kinderdijk. Dat duidt op een toename van het aantal betalende bezoekers, want vorig jaar werd de 100.000ste gehuldigd op 20 september. Van links naar rechts burgemeester Houtman van Nieuw Lekkerland, Phoebe (4), Derek (42), Tony (6) en Katrin (34) Berger. Uiterst rechts molenaar Cock van den Berg.

De Stichting verwacht dit jaar een record te vestigen. De verwachting is dat er dit jaar rond de 120.000 toeristen de Bezoekmolen bezichtigen. Ten opzichte van het laatste recordjaar 2007 (113.416 betalende bezoekers) is dat een toename van 6%.

Het onderhoud van de molens, de belangrijkste taak van de SWEK, wordt onder andere bekostigd uit de opbrengst van de Bezoekmolen. Een merendeel van de bezoekers laat de Bezoekmolen links liggen, en bezoekt het Kinderdijkse Werelderfgoed gratis. De Stichting is naarstig op zoek naar mogelijkheden om ook die bezoekers te laten bijdragen in de onderhoudskosten van het Werelderfgoed. Dat zou in het voordeel van de molens zijn en een betere compensatie voor de drukte die de toeristen in Kinderdijk veroorzaken.