ALBLASSERDAM – De lange files in Alblasserdam, die zijn ontstaan door de afsluiting van de Dam, kan volgens de verkeersregelaars flink ingekort worden. Zo moet er meer met constante snelheid worden gereden en moet het afslaand verkeer besluitvaardiger worden. Dat stelt een in Alblasserdam gestationeerde verkeersregelaar van het bedrijf Traffic Support. “Je ziet dat mensen te hard optrekken en weer te hard afremmen in de bochten. Dit zorgt voor een kettingreactie. Als auto één afremt, is het gevold dat auto twintig stilstaat. Mensen moeten meer met een constante snelheid gaan rijden,” aldus de regelaar. Klik op Lees Meer om verder te lezen.

Het commentaar dat veel Alblasserdammers op deze site gaven op de verkeersregelaars vindt de ‘Traffic Supporter’ niet terecht: “Oké, ik heb ook wel eens dat ik me afvraag waarom ik hier nodig ben. Maar vaak weet ik dan nog geen vijf minuten daarna dat we niet overbodig zijn, omdat dan het verkeer weer volop geregeld moet worden.”

Dat verkeer regelen gebeurt bijvoorbeeld als vanuit de sluiproutes teveel verkeer wil invoegen. “Als vanaf twee banen opeens veel auto’s tegelijk komen, zetten we baan één even stil, zodat baan twee op gang kan komen en er een lange rij auto’s kan passeren. Vervolgens zetten draaien we het om en laten we baan één doorrijden. Dit gaat een stuk sneller dan auto’s één voor één laten ritsen,” aldus de regelaar.

Het is volgens hem vooral zaak dat automobilisten besluitvaardiger worden en sneller de rotondes passeren en daarna een constante snelheid aanhouden. “Dan zijn de files al een stuk korter.”