ALBLASSERDAM – De hondenbelastingcontrole is maandag 16 augustus van start gegaan in Alblasserdam. Diverse controleurs lopen tot september door de straten en controleren huis aan huis of er een hond aanwezig is en of hier belasting voor wordt betaald. Ary Meijndert (65) is één van de mannen die de controle uitvoert. Met een kleine computer op zak liep hij maandag door onder andere de Zeelt, Karper, Libel en Brasem in Alblasserdam. Wat hem vooral opviel was de eerlijkheid van de hondenbezitters. Klik op Lees Meer om verder te lezen en meer foto’s te bekijken. Foto en tekst: Peter Stam.

“Ik moet zeggen dat de hondenbezitters in Alblasserdam heel erg eerlijk zijn,” vertelde Meijndert maandag nadat hij enkele tientallen  huishoudens had gecontroleerd op het bezit van een hond. “Bijna iedereen die hier een hond heeft, betaalt daar ook belasting voor. In sommige steden en dorpen heb ik dat wel anders gezien! Slecht één keer had ik iemand die nog niet had betaald, maar die mevrouw had haar hond pas drie dagen, dus daar kan je niet van verlangen dat de belasting voor het dier al betaald is.”

Meijndert is in de vijf jaar dat hij dit werk doet, een echte speurneus geworden. Negen van de tien keer ziet de gepensioneerde man, die duidelijk plezier in zijn werk heeft, al vanaf buiten of er een hond in huis is. “Dat kun je aan heel veel dingen zien. Als er bijvoorbeeld een paraplu naast de voordeur staat, kan je er al bijna zeker van zijn dat in dat huis een hond is.”

De gemeente Alblasserdam heft al jaren hondenbelasting. In het kader van het gelijkheidsbeginsel vinden de gemeenten het belangrijk dat iedere hondenbezitter ook daadwerkelijk hondenbelasting betaalt. Hondenbezitters zijn verplicht om aangifte te doen van het hondenbezit. Door het zelf doen van aangifte voorkomen zij onnodige boetes die kunnen worden opgelegd bij het niet doen van aangifte.

Tijdens de controle worden er echter geen boetes gegeven. Meijndert legt uit: “Het enige dat ik doe is registreren of er een hond is. Het is aan de gemeente om bijvoorbeeld nog een naheffing te sturen als iemand zijn hond al tien jaar heeft maar daar nog nooit belasting voor heeft betaald. Boetes worden in Alblasserdam niet uitgeschreven. Dat is de keuze van de gemeente. In sommige dorpen wordt dit wel gedaan.”

En hoe de controleur zeker weet dat er echt geen hond in huis aanwezig is? “Dat weet je nooit zeker. Het blijft een kwestie van iemand vertrouwen op zijn blauwe ogen. Ik ga dus nooit een huis in om te zoeken. Als ik het niet vertrouw, dan zet ik dat in mijn PDA (klein computertje, red.) en dan kijken we aan het eind van de controle wat we daarmee doen. En als iemand zegt dat het een logéhond is, dan willen we wel altijd even weten van wie die dan wel is. Zodat we kunnen natrekken of diegene wél belasting heeft betaald voor de hond.”

Bewoners die niet thuis zijn, krijgen een brief op de mat met daarin de uitleg dat er iemand langs is geweest om te controleren en dat er een kans is dat de controleur binnenkort nogmaals langskomt.

De hondenbelastingcontrole wordt niet in heel Alblasserdam gehouden. “We doen dit jaar een paar wijken en over een jaar weer een aantal straten. Zo blijven mensen alert om te blijven betalen,” weet Meijndert.

Het belastingtarief voor het bezit van een hond bedraagt in 2010 in Alblasserdam € 77,45.