ALBLASSERDAM – Doordat voorgaande jaren de politie en ME regelmatig moesten optreden tijdens de zogenoemde ‘Dweilavond’ en ‘Skihut’ op de Dam, tijdens het Havenvestival in september, worden beide activiteiten dit jaar niet gehouden. De gezamenlijke horeca in het centrum van Alblasserdam vindt het prijskaartje dat aan de feesten hangt te hoog. De bedrijven moeten namelijk zelf opdraaien voor onder andere het afhekken van het terrein, de bewaking en toiletvoorzieningen. Klik op Lees Meer om verder te lezen. Foto: Peter Stam. PS. Rechts van dit bericht vindt u een stelling over het niet doorgaan van deze feesten, die andere jaren honderden bezoekers trok. Een filmpje van het feest staat hier: Skihut 2009 

De gezamenlijke horeca-exploitanten hebben in nauw overleg met de gemeente besloten om dit jaar geen dweilavond te organiseren. De kosten voor de organisatie ervan zijn te hoog. Alleen Blieckspoint vraagt een vergunning aan voor een extra tap op het terras voor de vrijdagavond. Op de zaterdagavond zal er om dezelfde reden geen ‘skihut’ worden georganiseerd. De horeca zal wel gewoon open zijn als ieder ander weekend.

Op 24 juni hebben de betrokken horeca-exploitanten van de Dam en Ruigenhil overleg gevoerd met de gemeente over de invulling van de dweilavond tijdens het havenfestival. Er is gesproken over het verloop van de dweilavonden in de afgelopen jaren. De avonden zijn zeer succesvol geworden met een grote hoeveelheid mensen. Helaas is er geconstateerd dat dit ook negatieve kanten heeft en dat er ongeregeldheden bij zijn gekomen. De politie en ME hebben regelmatig moeten optreden met veel aanhoudingen tot gevolg. Verder zijn er (jong-)minderjarigen dronken aangetroffen waarvan enkelen in het ziekenhuis moesten worden behandeld. De beheersbaarheid van het evenement is complex geworden en brengt de nodige kosten met zich mee. Alle aanwezigen betrokken partijen onderschrijven dit.

Door de onregelmatigheden is de gemeente – op advies van de diverse hulpdiensten –  sinds vorig jaar genoodzaakt om extra voorwaarden aan de organisatie van de dweilavonden te stellen. Hierbij moet gedacht worden aan het afhekken van het evenemententerrein, verscherpte controle op leeftijd in verband met schenken van alcohol, meer bewaking op het evenemententerrein, instellen van innamepunten van alcohol, voldoende toiletvoorzieningen, schoonmaken van het evenemententerrein en mogelijke huur van een traumatainer. De kosten die hiermee gemoeid zijn, komen voor rekening van de gezamenlijke horeca. Dit is voor de ondernemers reden om geen speciale dweilavond of skihut-avond te organiseren.